Lycka!

Idag  ska jag hem, idag ska jag hem, idag ska jag hem!
Är så glad idag, sitter och nynnar till Salem Al fakir nu till frukosten.
Inte är jag trött inte.

Fick nyss sms av Bästaste Sara: Hon längtade tills imorgon och det gör jag med. För då får jag äntligen umgås med henne ett par timmar igen.
Då lär det bli en lång kaffe på, ja gissa vart ;)
House of bagels så klart...

Nu måste jag skynda mig så jag hinner med allt.



Söderut!

Behöver jag säga att jag är helt slut eller förstår ni det ändå kanske?
Ja om inte så kan jag meddela att slut är bara förnamnet. Det har varit en hektisk med rolig dag.

Jag hann med skolan vilket var en bra och givande dag, jag hann shoppa lite presenter och en tröja till mig själv i stan. Sen åkte jag hem, åt och allt sånt där.
Sen cyklade jag bort till gymmet, var där klockan sex. Väl där övade jag step i ca en timme innan Bodybalance började. Ytterligare en timme senare så började kvällen på riktigt för då började min stepträning.
Och OJ så roligt det var idag, nästan fullbokat och alla hade hur mycket energi som helst. Inte minst jag då som in kanske förstår, alla steg satt där de skulle, takten satt och styrkelåtarna gick bra.

Det är så otroligt kul att leda steppen, jag ångrar verkligen inte att jag tackade ja till erbjudandet. Nu har jag "uppkörning" om två veckor och då ska jag ge järnet och visa att jag är rätt tjej för det här.
Det värsta som kan hända är att jag misslyckas lite och då får jag bara göra om det veckan därpå. Jag vill gärna bli godkänd med en gång så att jag kan få börja ha klasser helt på egen hand, jag känner mig redo för det nu.

Men nog pratat om steppen, eftersom att jag kom hem efter halvtio tiden var det en snabb dusch och gällde och hälla i sig en halv liter filmjölk typ. Sen dess har jag packat, lagt fram allt till imorgon och kollat busstider mellan mammaopappa upp till k-stad. Visst är jag duktig på att planera ;)

Nu ska jag sova! Och det ska bli otroligt skönt.
Jag kan inte ens fatta att jag ska flyga hem imorgon. Åh det ska bli så kul, längtar efter att få krama om mig familj.
Eventuellt kommer Karin också och hälsar på på kvällen, vilket jag längtar efter. Saknar hennes superduper mycket.

Nej nu får jag sluta klockan är ju för fasiken elva och jag ska upp tidigt i morgon.
Bloggar nog inte imorgon , då lär jag ha annat att tänka på!

Godnatt på er

Min tisdag

Ser ut så här:
  • Skola mellan åtta och tre.
  • Springa ner på stan för att hitta presenter till min syskon som har fyllt år, plus kanske hitta en tröja eller liknande till mig själv!
  • Hem käka, byta om.
  • Ner till gymmet och vara där mellan sex och halv tio
  • Hem packa det sista och repetera inför morgondagens skolgång.
Som ni märker har jag fullt upp idag så det blir nog ingen uppdatering förrän sent ikväll, om ens det!
Ha en finfin tisdag kära ni

Trött i benen!

Oj vad vår joggingrunda blev lång! Jag som inte skulle träna hårt idag. Nej nej så gick det med den saken.
Men det var sjukt skönt, vi avsutade med att springa upp för berget här runt hörnet. Det värsta var bara det att ingen hade inte skottat stigen där så allt vi hade att springa på var ett gammalt skoterspår som var igensnöat, men då fick benen jobba lite hårdare.

Nu ikväll har jag börjat packa lite grann, eller ja nästan allt rättare sagt. Jag har packat allt som går och nu längtar jag oerhört mycket efter onsdagkväll då jag intar Skånelandet igen.

Titta, jag har tilloch med lagt fram skinnjackan. För inte kan jag komma hem i min stora dunjacka precis. Då lär jag svettas ihjäl.

Resten av kvällen har jag spenderat genom att skriva om hur man bäst steker, kokar och bryner kött. Ja jag har skrivit en massa om helt kött inför labben som vi har efter påsk.
Just frågorna inför labbarna är jag alltid tidigt ute med, men det är just repitionen av allt jag snabbt skjuter framför mig istället för att ta tag i. Men när jag får lediga stunder i påsk, ja då ska jag försöka göra någon nyta.


Jogga jogga jogga!

När man inte orkar dra till gymmet så blir en löparrunda tillsammans med pojkvännen.
Kommer bli toppenskönt.

Vad har ni för er ikväll?

Måndagsstress!

Idag känns det som om stressen ligger högt över öronen på mig!
Jag längtar efter att få åka hem men samtidigt bidrar det till en liten klump imagen då man vet hur mycket man har att göra innan dess.
Men jag har precis försökt att varva ner genom att beta av saker på min To do lista nu innan hemresan. Listan är lång men det är alltid kul att få beta av en sdan lista, se man kan göra allting lite roligare ;).
Att skriva listor är bra för mig för då kan jag slå vad mot mig själv över hur lång tid det tar innan listan är tom, men man kan ju inte göra det alltid för då hade i alla fall jag blivit knäpp i huvudet.

Idag har jag varit i skolan och redat ut lite grupparbeten och andra saker som måste göras.

Efter det var jag hos läkaren klockan tre. Vi pratade om mina näsproblem och över att mitt luktsinne är borta!
När han hade kollat klart i näsan ännu en gång insåg han att jag skulle få mer kortisonspray tills vidare för att jag överhuvudtaget ska kunna känna någon doft och nu får jag invänta en kallelse från Stor sjukhuset i stan. Där jag antgaligen ska undersökas mer nogrannt för att se om det är lönt att operera mig.
Hoppas jag får kallelsen fort bara!

När jag var klar där stack jag snabbt till apoteket och hämtade srpayen för att sen gå vidare till konsum och handla påskägg och påskgodis till mina småsyskon. Antar att de gillar storasystern mer om man kommer hem med de här äggen som jag redan har delat upp. Exakt lika mycket godis och exakt samma antal av varje godis. För jag vet hur viktigt det där är och hur de sitter och jämför annars ;)


Nu ska jag skriva klart min Vegetariska analys och efter det blir det mer plugg innan det blir mat.
Eventuellt blir det en liten joggingtur senare ikväll, för jag hinner inte ner till gymmet idag, eller rättare sagt jag är inte på humör för att träna inomhus och jag vill absolut inte stressa mer än nödvändigt!

Myskväll!

Efter att Robin har varit iväg hela dagen på sin Bokcirkel och jag pluggat och fixat en massa är det äntligen kväll.

Vi missade ju våffeldagen i torsdags då vi hade en aning stressad dag. Men istället för att skippa det helt tog vi igen det nu. Vi gräddade massor av våfflor helt enkelt och gott var det.


Sen nu har vi landat i soffan och sitter nu och njuter med en skål popcorn. Vi ska se Parlamentet och efter det ska vi se New moon filmen. Jag är mycket skeptisk mot den men okej, att se den skadar väl inte.

Vad ska ni göra ikväll?


Nypoppade popcorn!

Umeå open

Igår var vi som sagt på Umeå Open. En minifestival som pågick i tre dagar på folkets hus. Vi hade endagsbiljett och var alltså bara där igår, då de bästa artisterna enligt oss var där.

Vi kom dit vid sju men Melissa Horn som var den första artisten vi ville se började inte förrän nio så vi bestämde oss för att ta en fika istället.
Lotta och Jossan mötte upp oss och då gick vi till Cafe Station.

En mycket god fika på ett väldigt mysigt fik.



Lite innan nio begav vi oss till Folkets hus igen och tog plats för Melissa Horns konsert. Josse och Hanna från klassen kom också.
Hennes konsert sen var otroligt bra, hon har fin röst, är otroligt vacker, har välskrivna texter och jag bara njöt av stämningen som rådde.

Efter hennes konsert laddade vi om för att en timme senare se Salem Al Fakir. På hans konsert var det ett otroligt drag och alla i publiken var sjukt peppade. Det som var synd bara var att ljudet var otroligt högt så man fick många gånger hålla för öronen. Men annars var hans konsert bra.

Sen var vi och kollade runt på lite olika band som spelade innan vi såg vår sista konsert för kvällen som var med Marcus Krunegård. Jag personligen tycker kanske inte att han är så där jättebra, varken textmässigt eller hans sätt att va som artist men Robin tyckte om honom.

Efter det tog vi bussen hem och somnade gott efter en rolig kväll.

Vårt badrum!

Det var länge sedan jag visade upp lite bilder från lägenheten.
Tänkte därför passa på att visa upp vårt badrum nu för det är nystädat och har fått en par nya detaljer sen sist jag visade upp det.


Nya mattor, vi har två likadana i badrummet.



Nya växter som får badrummet att kännas mycket mer levande. Det var Robins intiativ att köpa växter till just badrummet och glad är jag över att han gjorde det med.


Ny tvättkorg som man kan trycka ihop då man har lite tvätt i den.

Svart och orange är de färger som dominerar i vårt badrum och det tycker jag är väldigt fint.

Vem vet, snart kanske det kommer fler bilder från lägenheten.

Än så länge!

Nu har jag äntligen betat av alla de sysslor som står på min lista idag.

Jag har tvättat och vikt all denna tvätt. Var nu inte oroliga över att jag la den rena tvätten direkt på golvet. jag har nämligen precis dammsugit.


Det är alltid lika skönt efter en tvättomgång, för det första så har man en massa olika klädplagg av välja på. Men det som jag nästan tycker är skönast är att det är fint i badrummet, för att ha en överfull tvättkorg stående där inne är inte kul.

Sen har jag pysslat en hel del med steppen också.
Jag har gjort musikanalyser på en del låtar, komponerat ihop min ryggstyrkelåt och äntligen börjat öva in den så jag vet hur jag ska lära ut det.
Det är en del pyssel med momenten, jobbigast är nästan att välja övningar och lära sig höra var man ska byta övningar inne i låten. Men övning ger färdighet!

Så här kan det se ut när jag gör mina musikanalyser.


För att enkelt förklara hur jag går till väga så tar jag ett par låtar som jag tycker låter som typiska styrkelåtar. Sen räknar jag ut bpm(beetsperminute) och ser om den taktmässigt passar till styrkemomenten.
Efter det sätter jag på hela låten, räknar hur många åttor som det finns och hur de sitter ihop i verser, refränger och så vidare.
Sen efter det väljer jag övningar och sätter in dem där jag vill ha dem i låten.

Så tro inte att det är något man gör på fem minuter precis.
Och sen är det som sagt övning som gäller för att lära sig den utantill.

Ja så ser det ut.

Jag har även hunnit med lite plugg inför morgondagens handledning inför en gruppuppgift. Nu tänkte jag fortsätta med det innan jag övar lite styrka igen.

Skriver ett inlägg senare om Umeå Open som var igår.

Trista söndag!

Tvätt
Dammsugning
Stepinlärning
Stepkoregrafi
Massor av plugg
Joggingtur
Eventuellt bullbak

Ja det är allt jagvill hinna med i dag.  Skriver mer senare. Då får ni höa allt om igår också!

Hej så länge.

Fullspäckad lördag!

Hej på er.
Nu är det äntligen helt och det är riktigt skönt må jag säga.

Imorse låg jag kvar i sängen till halv nio för att sen gå upp och äta frukost i en timme. Efter min härliga långfrukost så cyklade jag iväg till gymmet för att gå på ett Corepasst följt av Spinning. Det är otroligt härligt att träna på förmiddagen enligt mig, speciellt nu på helgen. Nu har man gjort någon nytta och ändå har jag hela dagen framför mig.

Äter nu lunch i form av rester sedan gårdagens middag. Sen efter det ska jag ta tag i att städa lägenheten. Städade lite slarvigt förra veckan så nu blir det en rejäl omgång med sdammtrasan ;).
Vill gärna ha rent och snyggt här hemma nu när vi snart ska åka hem mot Skåne igen. Det är faktiskt bara tre dagar kvar tills vi får träffa våra familjer och vänner igen.

Sen ska jag även pyssla lite med mitt bröd som jag innan lunchen bakade ihop och nu ligger det på jäsning. Denna gången bakar jag en fiberrik limpa med äpple i, gjort på surdeg. Hoppas den blir mumsig.

Ja och sen ska jag pyssla lite med steppen, har ett par styrkelåtar jag måste pussla ihop innan tisdagens pass så det ska jag ta tag i.

Sen i kväll ska jag och Robin in till stan för att gå på Umeå Open, en mini festival som pågår i tre dagar men vi ska bara gå i dag.
Vi ska se bland annat, Melissa Horn, Salem Al fakir och Marcus Krunegård.

Ha en skön lördag.

Röding till middag!

Oj nu är jag proppmätt. Har ätit en godgod middag, Röding stod på menyn och det var gott!
För en gångs skull var det jag som stekte fisken, annars brukar Robin göra det men inte denna gång.

Det blev en lyckad måltid, och nu äter jag godis fast jag är proppmätt. Men jag gör det lite för att slippa tänka på att jag redan saknar Robin. Tänkte först att det skulle vara skönt med lite ensamhet för att kunna plugga. Men nu när jag är trött på att plugga så kommer saknaden smygande inpå en.

Men inte deppa! Jag ska bara ha en lugn och skön kväll ikväll och inget annat.


En nyklippt Robin hugger in!


Nystekt Röding och rostade rotfrukter!

Min Fredag!

Oj vad jag har längtat efter helg denna veckan, riktigt skönt med en fredag måste jag få säga.

Idag har jag varit i skolan och hållt på med kyckling hela dagen. Vi fick stycka varsin kyckling och det var tur för jag höll nästan på att glömma hur man gjorde men nu är det fräscht igen. Nästa gång vi handlar kyckling lär det bli en hel, mer ekonomiskt och nu vet jag hur jag ska hantera alla delar.

Resten av dagen ska jag bara vara hemma och ta de lugnt. Nu innan maten ska jag plugga undan så mycket som mjöligt, sen ska jag tillaga färsk Röding till maten.
Blir nog att jag steker den i mycket smör precis som Erika min vän tipsade mig om, och till blir det egengjord potatismos och sallad.
May när jag kommer hem i påsk så måste vi äta mycket sill, jag längtar efter det!

Sen blir det till att bli bästis med mina soffa ikväll för då ska jag titta på tv och käka massor av onyttigheter. Har laddat upp med både lösgodis och mörkt choklad bara för att säkra det helt och hållet.
Robin ska nog iväg på fest, men jag orkar inte. Därför blir det en fredagskväll i sin ensamhet. Men ikväll spelar det absolut ingen roll för jag lär somna redan vid tio. Plus att är Robin inte hemma så kan jag plugga klockan nio en fredagskväll utan att känna mig som en nörd.

För jag lär plugga samtidigt idag, har världen pluggsug och det är tur för jag har massor att göra!

Vad ska ni göra ikväll?

Jag är glad över att det är helg!

Snöfall, igen!

Ja och så snöar det här igen. Är det någon som blir förvånad? Jag har slutat förvåna mig för jag har kommit fram till att det kommer nog snöa under en lång tid framöver här i Norrland.

Men annars är det bra, jag mår bra och idag har jag haft en "Jag trivs så himla bra i Umeå" dag då allt har kännt bra. Eller där ljög jag för fram till jag slutade skolan var det bra. Sen var det precis som om min mage vände sig ut och in och sen dess har jag varit illamående. Men inte viker jag ner mig för det nej för ikväll skulle jag och Anne hålla i ett steppass igen så det var bara att masa sig ner till gymmet.
Väl där gick det ok, själv steppen gick bra men min mage protesterade varje gång jag hoppade.

Var otroligt lättad när jag gick därifrån över att inga jobbiga saker hände.

Örk, jag känner mig helt utpumpad nu, när magen inte vill som jag blir jag lätt trött. Magar är experter på att förstöra för en. Därför tänkte jag nu så smått förberda mig för sängen. Ska lägga mig där och trixa och fundera lite inför de kommande styrkelåtarna inför mitt egna pass. Har tre låtar kvar och jag vill bli klar med alla under helgen, för sen är det bara ett block kvar också!
Kommer gå finfint.

Imorgon är det ännu en skoldag som väntar, då blir det praktiskt igen och denna gång är det ett par kycklingar som väntar på oss.
Styckning och tillagning är det som ska hända. Hoppas jag kommer ihåg allt från gymnasiet, lite gör jag i alla fall.
Sen imorgon kväll blir det bara plugg och godisätande framför tv:n. Jag längtar redan efter godiset ;)

Sov så gott mina vänner, vi hörs imorgon!

En tisdag i sin helhet!

Andra avenyn har precis börjat och då kan ju själv förstå att jag har landat i soffan.
Det har varit en rolig dag, först så hade vi skola fram till halv tre och det var hur kul som helst. Sen åkte jag hem, fikade och plockade undan.
Efter det satte jag igång med pluggandet och har hållt på ända tills nu.

Så shit va mitt huvud är tomt nu. Tur att jag har gjort lite annat som müsli, grynblandning och havrekakor. Man måste ju variera sig ni vet. Att bara plugga 5timmar i streck är inte nyttigt enligt mig så små korta pauser är perfekt!

Men nej nu ska jag luta mig tillbaka och titta på tv. Längtar till Robin kommer hem vid tolvtiden. Han är med vänner och dricker öl nu efter tentan.

Ha en bra kväll hörreni!

Vegetariska boktips!

Jag vet att många kanske vill börja äta vegetariskt men tycker det är svårt att veta hur man bör komponera sin måltid.
Det är absolut inte så svårt som många tror, men visst måste man ha en del koll på vilka näringsämnen som saknas i de vegetariska alternativen och hur man då på bästa sätt gör för att få i sig dessa.

Jag har lärt mig otroligt mycket av att läsa i olika kokböcker. Sen är det klart att jag har lärt mig mycket i skolan och det är väl en självklarhet. Men har man inte möjlighet till detta kan jag tipsa er om att läsa i olika vegetariska kokböcker eller i så kallade "hälso-kokböcker" de brukar ge otroligt bra tips och råd.

Tänkte faktiskt tipsa er om två böcker som jag har stående i min bokhylla här hemma, böcker som kokböcker men med en stor faktadel i.
Vill man inte köpa böckerna kan man kanske försöka låna av bekanta som har dem eller höra med sitt bibliotek.


Den vegetariska kokboken, fick jag och Robin av hans föräldrar i jul och den är toppenbra. Över 50sidor fakta av olika slag. Konkreta råd och tps innehåller den också.
Kostar mellan 150-200kr skulle jag tippa på(men det är bara gissningar)

Mat för liv och lust är en kokbok som inte bara är en vegetarisk kokbok utan innehåller även andra lite nyttigare alternativ. Är skriven av två dietister som verkligen kan sina kostråd. Här finns över 100sidor med fakta. Står mycket om hur man bör lägga upp sin kost om man har speciellt behov av olika slag.

Själv har jag bara ägt boken i tre veckor då jag köpte den för endast 99kr på bokrean. Ett riktigt kap måste jag säga. Kostade i vanliga fall 179kr. Men det är den värd.

Hoppas ni fick lite inspiration nu, för ni vet väl att variationen är oändlig om man bara äter vegetariskt ett fåtal dagar i veckan. Dessutom kommer det bli billigare än att äta kött alla dagar i veckan.

Vegetarisk lunch!

Ska snart sticka till skolan. Idag är det en praktisk examination eller vad det heter, det är en praktisk övning som är examinerande.
Det vi ska göra är en vegetarisk lunch. Man fick lottade till sig varsin bönsort och en arbetskamrat och utefter det fick man shoppa ihop sina ingridienser lite snabbt på en halv timme.

Det man ska ha i åtanke för uppgiften är  att den är hälsosam, innehåller tillräckligt med vnäringsämnen att den är miljösmart och god!

Jag och Rita i min klass  ska jobba med svarta bönor. Vi har valt att göra en soppa på rotfrukter och lite så för då har allt odlas i sverige och det är miljösmart.
Till det ska vi servera ett filmjölksbröd med mandel och aprikoser, det ger oss kostfibrer och mättnad. På brödet har vi ost och smör för kalciumets skull.
Sen till serverar vi ett stort glas ekologisk mjölk, 18 näringsämnen där i.

Hoppas vi lyckas bra och att vi blir godkända ;)

Jag tycker sånt här är jättekul! Nu ska jag springa till bussen.
Ha en skön dag gott folk.

Mys!

Kom hem från träningen för en stund sedan!
Det gick SÅÅÅÅ himla bra, idag satt det som en smack. Nu är det bara tre styrkelåtar och ett stepblock kvar tills jag är klar. Anne sa att två tre veckor efter påsk så tror hon att jag är redo att ta över helt!

Lyckan är total speciellt nu när Coreutbildning närmar sig och jag ska få lära mig det också.

Fast nu blir det mys med Robin, han har köpt hem godis till mig. Till sig själv också så klart, han måste ju ladda inför sin tenta imorgon. Lova mig att håll tummarna för honom.

Nej nu blir det en tallrik fil först och sen mästarnas mästare och en påsa salt och blandat varvat med pussar!


Inte är jag dum inte!

ÅH vad jag kan störa mig på folk som jämt bara klagar. Som bara vill hitta fel hos folk så att man offentligt kan publicera det lite "diskret" på till exempel sin blogg.
Istället för att klaga och tycka synd om sig själv kan man väl göra något roligt och njuta av det goda som finns.

Det tänker jag i alla fall göra det och det är därför jag skiter i om folk tycker att jag agerar som hemmafru eller som en idiot som inte kan stava ordentligt bara för jag inte tar mig tid och granskar alla inlägg, då jag vill ha spendera den tiden till annat.
Jag menar vad spelar det för roll att jag stavar fel ibland? Dör ni av det? Nej precis, förhoppningsvis får ni er bara er ett gott skratt istället.

Men nej nu har jag dragit på mig träningskläderna och precis slukat min goda sopp/gryta sen igår för nu är det dags att spendera tre timmar på gymmet. Step gånger två och bodybalance.

Om du som nu klankar ner på folk tror att jag tar åt mig så kan du sucka djupt nu för det gör jag inte!

För jag mår bra av att vara en så kallad hemmafru(som jag anser att man inte är om man gör det för sin egna skull) och jag mår bra av att träna mycket, jag mår bra av att se mig själv i speglen varje morgon vilket alla borde göra. Jag mår bra av att bo ihop med min älskade Robin och jag mår bra av att plugga till dietist.

Hoppas att den som nu klagar har det lika bra!

Tur att det finns så många fler goda människor än de mindre goda på denna jord. Å nej jag tänker inte läsa igenom mitt inlägg och leta efter stavfel, så jag hoppas att du som klagar njuter och klagar ännu mer över dem, om det nu får dig att må bra!

Tisdag

God morgon!

Nu sitter jag och äter en lång härlig frukost. Det är så sknöt att få vakna pigg även om klockan ringer redan klockan sex. Man blir pigg då man ser att solen redan lyser och då kan man ändå inte sova längre ;)

Efter frukosten ska jag till skolan, blir en lång dag för jag ska vara där mellan åtta och fyra. Men det kommer bli en bra dag. Vi ska bland annat ha en gästföreläsare från livsmedelsverket som ska ha föreläsning om "Fettkriget". Kommer bli bra förhoppningvis.

Här är en skön låt så här på morgonkvisten.

Surdegsbröd!

Vill bara passa på att tipsa er om receptet på surdegsbrödet som jag gjorde i veckan.
Det är enkelt, gott och roligt att göra. Man känner sig duktig då man sätter degen så långt innan. Jag tyckte det var så kul att jag började prata med degen under tiden som jag matade den, men proffsen säger ju att man ska ta hand om den väl och lyssna till degens behov så vad passar då bättre än ett par kortare samtal?

Men här är Receptet i alla fall...

Och bloggen i sin enkelhet hittar ni HÄR, en superbra inspirationsblogg.

Kontraster!

Det är en glad dag idag.
Började dagen med ett fyra timmars långt arbetspass innan jag snabbt hoppade på bussen mot skolan. Väl där hade vi en superintressant föreläsning om fisk och sen blev det en timmes plugg efter föreläsningen.

Nu har jag kommit hem och diskat samt plockat undan. Började på maten har jag också gjort, det blir en rotfurktsgryta med kikärter och kidneybönor, kommer bli supergott hoppas jag på. Ska försöka att hinna steka krutonger till också för att lyxa till det den här måndagen.

Åh jag är så glad idag, skolsken är det överallt och jag har för en gångs skull hunnit med mycket av det jag vill, skola jobb, matlagning och ikväll blir det två sköna timmar i gymmets lokaler!
På tal om gymmet så blev jag ännu gladare då jag klickade in på bokningshemsidan innan för då har Anne min steplärare skrivit in mig som delledare på steppassen som vi håller halva var. Hur kul som helst att äntligen få ta lite plats i ledarskapet, jag njuter och försöker snappa upp allt som man kan göra för att bli ännu bättre.

Men det var inte alls det jag tänkte skriva om egentligen, jag ville ju prata om väderkontrasterna som råder i vårt land nu men ja det är enkelt att bara skriva på!

Läste nyss på Mays blogg och såg hennes underbara vårbilder som hon har tagit från deras trädgård, helt underbart!
Så jag lånade två bilder, hoppas det är ok? Här ser ni dem, och underst är bilden som man ser utanför vårt kök när man tittar ut. Höga snödrivor kontra snödroppar i en barmarkad rabatt, vilket föredrar ni?





Uppdatering: vet inte vad som hände innan men tydligen så visades inte bilderna, men här är dem förhoppningsvis!


Tonfisklasange

Här kommer receptet på en god tonfisklasange. Receptet kommer från Lotta i min klass men nu delar jag med mig även till er!

Till 4 portioner behöver ni:
  • 2st rödlökar
  • 2st vitlöksklyftor
  • 1msk olivolja
  • 2msk tomatpure
  • 2tsk rosmarin
  • 1dl vatten
  • 500g krossade tomater
  • 1st grönsaksbuljong
  • 4dl lätt creme fraiche
  • 2 burkar tonfisk i vatten a´200g
  • salt och svartpeppar
  • 1citron
  • 9st lasangeplattor
  • 1dl parmesanost
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175grader
  2. Skala vitlök och rödlök. Skiva rödlöken och hacka vitlöken fint.
  3. Fräs lök och vitlök i olivoljan, tillsätt tomatpure och rosmarin,låt det fräsa med några minuter. Tillsätt vatten, tomaterna och buljongtärningen, koka sakta i ca 10 minuter, vänd ner creme fraichen.
  4. Låt tonfisken få rinna av. Smula ner tonfisken i såsen, krydda med salt, peppar och citronsaft.
  5. Varva tonfisksås och lasangeplattor i ugnssäker form, strö över parmesan. Grädda i mitten av ugnen i ca 30min.
Serveringsförslag


Min Söndag!

Idag har jag hunnit med en hel del mys!

Jag började dagen på Scandic hotell här i stan. Väl där satt vi och åt frukost i över fyra timmar. Mums va gott det är med hotellfrukost. Ett perfekt sätt att fira Lottas födelesedag så här i efterhand.
Efter de fyra timmarna var det matkoma på högnivå må ni tro, men vi gav oss ändå ut på stan för att uträtta en del ärenden innan vi begav oss till Jossan.

Jossan har för ett tag sedan flyttat till ett tjejkollektiv och det var vi lite nyfikna på. Efter en härlig promenad kom vi  fram och det var finfint!
Mysigt att bo så där med en massa annat folk och alltid ha någon omkring sig.

I alla fall, där satt jag i ett par timmar innan jag tog bussen hem vid fem.
Nu sitter jag här efter att ha pratat med Karin i en timme och käkat god tonfisklasange sen igår. Skulle egentligen gått ut och sprungit men det får bli imorgon eller en annan dag, nu orkar jag inte helt enkelt.

Kvällen kommer spenderas med kurslitteraturen!
Men först ska jag skriva ner receptet på tonfisklasagnen åt er, så det kommer om ett tag. Håll ut Kairn!

En lyckad kväll!

God morgon på er!
Hur mår ni?
Själv mår jag mycket bra, solen skiner och jag ska ut i det fina vädret. Jag ska nämligen ta bussen till stan vid halv nio för att äta hotellfrukost med ett par vänner.
Lotta i min klass har fyllt år och en hotellfrukost stod på hennes önskelista så då ger vi henne det nu.

Igår bakade jag av surdegen och det gick jättebra, inget misslyckande här inte. Sitter faktiskt och mumsar på en bit just nu ( kan inte vänta med frukost en hel timme tills hotellet så äter två mackor nu ) härligt med nybakat bröd som är hur saftigt som helst.

Men i alla fall efter mina sköna eftermiddag så åkte jag på fest. Det var ett par tjejer i klassen som var bjuden på en fest så jag hängde på, hur kul som helst!
Det är verkligen kul att festa här uppe, utan att dricka speciellt mycket kan man ha jättekul och det hade jag verkligen.
Bussen hem gick precis innan halv två så lite efter ett lämnadejag Corona!

Berätta mer sen för nu måste jag göra mig klar.
Efter frukosten ska vi hem till Jossan och checka hennes nya lägenhet så lär skriva senare ikväll!

Ha en skön söndag mina vänner.

Musikal och massa mat!

Hej på er!
Blev en bloggfri dag igår och det var verkligen längesedan. Men så får det bli ibland, man kan ju inte hinna med allt.

Igår hann jag med en steplektion, plugga i skolan ett par timmar, komma hem käka och byta kläder och sen tog jag och Robin bussen till stan och där såg vi på musikal.

Det var otroligt kul att få gå på musikalen, musikalen i sig var bra men jag fattar inte hur de bär sig åt när man sjunger och dansar samtidigt i ett så högt tempo.  Blev verkligen imponerad.

En bild från gårdagen då vi satt i baren och väntade på insläppet!


Idag är det kanonfint väder här i Holmsund. Efter många dagars snöfall och minusgrader är det äntligen strålande skolsken och nollgradigt.
Åh man lycklig bara man tittar ut!

Började dagen bra då jag cyklade ner till gymmet för att gå på ett Corepass följt av Spinning, hur skönt som helst. Jag hade otroligt mycket energi i kroppen och ännu mer fick jag efter två kanonsköna pass.

Har nu hela köket fullt av projekt. Surdegen som jag har tagit hand om i ett par dagar ligger nu utbakade i två limpor och jäser och i ugnen har jag precis slängt in en tonfisklasange i ugnen. Är jättehungrig efter all träning så jag hoppas den smakar bra.

Lasange

Håll tummarna för att bröden blir bra och inte döbakade som surdeg lätt blir. Förhoppningsvis blir min surdegsdebut lyckad!

Nu tänkte jag bara njuta av vädret genom att så småningom gå ut en runda. Fast först ska jag se på längdskidåkning och plugga lite om fisk inför måndagens föreläsning.

En välfylld dag!

Nu är jag hemma igen.

Var på norrmejerier på morgonen och det var riktigt roligt! Eller ja, man kunde väl det mesta sedan innan men det var ändå väldigt kul att se deras system hur allt görs och hur det hela systemet fungerar.

Slutade tidigare än vanligt så det var skönt för då slapp jag stressa till jobbet.
Kom till jobbet vid ett och där befann jag mig till klockan sex. Härligt, det var skönt att jobba idag och nu börjar det lossna på riktigt. Kulkul.

Åh nu känner jag mig lite smått trött efter denna dag men ska ändå iväg till gymmet nu om en stund för jag ska träna step. Det är en annan instruktör idag och jag behöver inspiration så det blir perfekt.

Kolla här vad jag fick på studiebesöket, alla vi som handlar norrländsk mjölk är tydligen norrländska hjältar.

Norrmejerier!

Var uppe redan vid sextiden i morse med anledning av ett tidigt studiebesök på Norrmejerier om en timme. Ska bli spännande att se!
Efter studiebesöket som slutar vid tolv blir det jobb tills ikväll någon gång. hoppas jag hinner att träna en timme också.

Ha en skön torsdag.

Har skaffat mig en bebis!

Åh jag fick ett baksug så här på kvällskvisten, men istället för att baka något stort direkt så föreberedde jag ett par bröd genom att sätta min allra första surdeg!

Detta ska bli så otroligt spännande, ska bli kul att se hur min lilla deg utvecklar sig. Kan så växer den inte? Ussch nej det får inte hända jag ska göra mitt bästa för att få den så bra som möjligt.
Ska mata den varje kväll nu fram till lördag och imorgon ska jag även mata den på morgonen. Sen på lördag är det dags för det stora utbaket.

Håll tummarna för mig och min degbebis.
Blir resultatet bra lovar jag att lägga upp receptet.


En så länge är det bara lite mjöl och vatten.

Köttföreläsning

Nu har jag äntligen landat i soffan efter en lång skoldag. Det är alltid lika skönt att få komma hem, få mat i magen och sen kunna lägga sig i soffan och bara njuta av avkopplingen. I och med att jag tränade mycket igår så blir det en naturlig och nyttig vilodag idag. Jag ska bara ta det lugnt ikväll och därför har jag tänt ljus i lägenheten, tagit fram ett rättevisemärkt nyinköpt choklad som inhandlades innan idag på maxi och så klart gör läroboken mig sällskap även denna kväll.

Ska bara ligga i soffan och läsa en massa om kött, mjölk och fisk idag innan andra avenyn börjar nio och efter det blir det läggdags.

Men jag måste berätta en rolig sak. Idag hade vi en gästföreläsning om Kött. Det var personer från Svensk köttinformation som kom och pratade om kött. De förklarade varför man skulle äta svenska kött om man nu behövde äta kött och vad skillnaderna är mellan svenskt producerat och kött som är producerat utomlands.
Väldigt intressant må jag säga. Det är alltid kul att få lyssna på gästföreläsare för de är alltid så positiva till sitt jobb, motiverade och vill lära oss allt de kan.
Just idag var det extra kul för efter föreläsningen gick jag fram till hon som är Vd för svenska köttinformation och ställde en del frågor angående nötkött som är producerat i brasilien och irland bland annat och varför man låter det serveras till våra skolungdomar och äldre på vårdhem istället för att satsa mer pengar på svenskt kvalitetskött. Bara det är en diskussion i sig må jag säga. MEN, det var inte det jag skulle komma till utan när jag stod där och pratade med henne så förklarade jag att jag var uppfödd på en nötköttsgår och förklarade att mina föräldrar jobbade med detta och blablabla.

Så sen när vi skulle skiljas så sa hon först att det var kul att jag frågade en massa och efter det frågade hon vad jag hette. När jag då presentera mig frågade hon genast om jag kom från Skåne och efter en del funderingar frågade hon mig vad mina föräldrar hette.
När jag berättade de blev hon jätteglad då hon förstod att jag var dotter till de jag är om man säger så.

Hon försökte förklara för mig vilka duktiga och viktiga föräldrar jag har för nöttföretagens sida och vad deras arbete betydde och så vidare. Jag blev mäkta stolt över det hon sa och sen tyckte sa hon att hon verkligen tyckte att jag skulle arbeta med sådana här frågor när jag blev färdigutbildad och allt. Hon gav mig till och med hennes mail och sa att jag skulle hälsa mina föräldrar.

Det var verkligen hur kul som helst och alla dessa timmar som har gått efter de fina orden känner jag mig så tacksam och stolt över mina föräldrar. De har alltid varit bra på det de gör och nu vet jag att även Svenskt köttinformation stödjer deras kamp om att svenska folket bör äta svenskt kött.

Jag ska nu ringa hem till mina föräldrar och säga var jag fick höra!
Oj va långt inlägg detta blev, jag som bara tänkte skriva ett par rader, jaja.

NU ska jag lägga mig under filten och läsa kurslitteratur.
Det låter kanske klyshihgt(stavning?) men jag blir mer motiverad och vill lära mig mer och mer för var dag på universitetet, jag har hittat rätt. Jag kan inte intala mig själv det nog många gånger för att jag faktiskt ska förstå det!

Trevlig kväll! Är det en massa stav och grammatiska fel så får ni ursäkta men jag orkar inte läsa igenom allt det här ;)

Onsdag 17 Mars

god morgon på er!
Här i Norrland skiner solen samtidigt som vi har många minusgrader så just nu känns det verkligen som vinter igen, undra när våren kommer hit?

Jag har en lång dag framför mig då det först är skola mellan 8.30- 16.30 och efter det ska jag och Robin ut och storhandla.
Kommer att komma hem sent så jag får se om jag hinner träna ikväll, kan hända att det uteblir.

Hade step igår förresten och det gick bra, känner mig mer och mer säker för varje vecka som går!

Nu ska jag äta upp gröten och mackorna innan det blir dags för att ta bussen. Ha en bra onsdag.

Snö!

Medan snön tinar bort i södra Sverige så kommer det mer här uppe.

inatt har det snöat och nu ligger det ett lager utanför huset, suck! Jag börjar faktiskt bli trött på snön nu!

Men men nu ska jag till skolan, en heldag väntar mig.

Ha en bra dag.

Ost!

Kommer ni ihåg mjölkinlägget jag skrev för ett par veckor senare?
Nu tänkte jag fortsätta spinna på samma spår nämligen på Ost och ostens betydelse i vår kost och hur det kan påerka år kropp, både positivt och negativt!






Jag nämnde förra gången att mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi dagligen behöver. Det samma gäller ost då den är baserad på mjölk.

Tycker man inte om mjölk vilket jag vet att det finns en del som inte gör är det viktigt att man istället för i sig andra mejeriaror så som yoghurt, fil eller ost.

För att tillverka ett kilo hårdost krävs det 10-12 liter färskmjölk.
Ost innehåller mycket protein och det innehåller alla essentiella aminosyror som i behöver, alltså är proteinet i ost fullvärdigt.

Det man ska tänka på när man äter ost är att ost innehåller väldigt olika fetthalt. För visst är det lätt att man drar på mer än en skiva ost per macka? Det är helt okej, men det gäller att inte överkonsumera.
För att hjälpa er på traven över hur mycket ni kan äta ska jag nu repetera hur mycket fett vi bör äta per dag.

För en kvinna är ca 70g fett per dag lagom, har man högre energiförbrukning vilket man har när man tränar behöver man upptill 75-80g per dag.
Män behöver i genomsnitt 90 g fett per dag, men även där skiftar behovet efter ens energibehov.

Men okej nu vet ni det men säger det er hur mycket ost ni egentligen bör äta per dag? Nej ni vet ju inte det och det är inte konstigt, men nu ska jag berätta det för er.
Det är nämligen så att man har studerat hur mycket fett det finns per ostskiva, och då med olika fetthalter.

Så här ser resultatet ut:
1 skiva ost väger 12g:
1 skiva ost med 5% fetthalt ger 0.6g fett.
1 skiva ost med 10% fetthalt ger 1.2 g fett.
1 skiva ost med 17% fetthalt ger 2.0g fett.
1 skiva ost med 28% fetthalt ger 3.4 g fett.
1 skiva ost med 31% fetthalt ger 3.7g fett.

Det jag dock inte kan tala om det är hur många skivor man ska äta per dag och av vilken sorts ost. För ett sådant generellt svar finns inte. Det man kan tänka över är hur mycket fett äter jag under en hel dag? Hur många skivor kan jag ta på just den här mackan? Man kan ju även tänka på att om man tar 2skivor av den 17% osten ger det nästan lika mycket fett som en skiva ost av den med 31% fetthalt.
Så det är hela tiden en faktor som man får tänka över.


En annan sak som är bra är att även om man är laktosintolerant kan man äta all sorts hårdost som är lagrad mer än 6månader( alla hårdostar). Ost kan därför vara en viktigt komponent i en laktosintolerant kostsammansättning för att få in någon form av mejeriprodukter.

Men ost är även bra för något helt annat som man vanligtvis inte tänker på, nämligen för att förebygga karies!
Ost ser nämligen till att pH värdet inte sänks för mycket efter en måltid och vid högre pH värde i munnen trivs inte karies.
Ostätning leder till ökad salivproduktion vilket gör att tänderna hålls rena. Det ger näring och stärker våra tänder. Ost skyddar även rotytorna på främst äldre människor tänder och gör att tänderna hålls på plats bättre.


Det finns mycket att säga om ost man jag hoppas att jag har fått med det viktigaste, undrar ni över något är det bara att fråga så lovar jag att göra mitt bästa för att svara!

Mat - Müsli!

Plockade nyss ut en müslisats ur ugnen! Den där müslitburken har stått tom i över en vecka hemma hos oss och det är alldeles för längesedan. Därför tog jag mig i kragen och gjorde en ny omgång medan Robin ändå var i köket då han lagade kvällsmat.

müslin jag gjorde var ett nytt recept som jag snodde från Majas blogg, och receptet hittar ni HÄR!
Det är egentligen tänkt som en grynblandning vilket blir perfekt för mig då jag kan behöva lite variation till den oginella havregrynsgröten. Vi får helt enkelt se om den passar som müsli med, men det tror jag nog. Häller man i lite russin så löser allt sig väl.

Nej nu ska jag försöka plugga en timme eller två. Sen ska jag försöka hinna knåpa ihop ett inlägg om Ost som jag en gång sa att jag skulle göra. Maja ha tålamod det kommer ett ostinlägg, antingen idag eller imorgon!


Robin gör middagen och jag dukade upp för en omgång müsli! Perfekt.

Joggingtur

Kom hem tidigt i eftermiddag tack vare effektivt jobb av mig och Magnus i skolan.
Solen sken och jag passade på att ta en joggingtur precis som jag hade tänkt mig. Helt underbart att få jogga i solen och få känna all energi som dne ger mig.
Pinsamt nog kom jag på mig själv med att jag inte har joggat på över två månader, ojojoj! Men jag har ju haft lite annat att träna om man säger så.

Nu har jag precis ätit mellanmål och ska ta itu med all tvätt som vi tvättade i morse, det ska vikas och strykas.

Sen väntar källsmat och plugg för hela slanten. Skönt att ha hela kvällen framför sig nu när jag redan har avverkat dagens träningspass!


Måndagförmiddag!

Det är måndag klockan är halv tio och vi har redan tvättat klart. Var på tiden för vi behövde verkligen bli av med vårt stora tvättberg som hade bildats ovanpå vår tvättkorg i badrummet.
Nu är det i alla fall gjort och det är himla skönt.

Vi har eget arbete i skolan idag och det är skönt för då  hinner man arbeta undan lite av alla de uppgifter som i måste göra och lära oss.
Själv ska jag ägna dagen åt vårt Matkultursarbete. Jag och en kille i klassen har fått i uppgift att arbeta om Norges och Finlands matkultur, vad är likheterna, vad skiljer dem åt och vad är deras matspecialiteter?

Detta ska så småningom avslutas med en heldag i köket då vi i grupperna ska göra två olika rätter från vårt arbete och sedan bjuda de andra på det samt hålla en kort redovisning. Vi ska även skicka in en skriftlig rapport så vi har en del att göra kan man säga.

Ska bli skönt att sätta igång med det redan nu, det behöver inte vara klart förrän  om ett par veckor men tiden går ruskigt fort här uppe i norr så det är bättre att börja tidigt.

Sen när jag kommer hem ska jag plugga på det som står i vår kurslitteratur och är det inte fööör kallt ikväll tänkte jag ge mig ut på en joggingtur. Annars får det väl bli gymmet antar jag.

Men nej nu ska jag ge mig av mot skolans värld.
Ha en skön måndag, hoppas att solen skiner hos er också.



Mellanmålsmuffin

Nu har jag precis bakat muffins. Inte är det muffins med vitt mjöl och en massa socker i som man vanligtvis kanske tänker på när man hör ordet muffin, nej det här är muffins gjorda för att vara ett nyttigt mellanmål.

Muffinsen innehåller grovt dinkelmjöl, honung och olja istället för vittmjöl, socker och smör.
För att göra dem lite mer nyttiga och mättande hade jag rivna morötter och äpple i dem.

Receptet blev jag tipsad av från Jossan igår då hon berättade att Johanna i vår klass som har en egen hemsida hade gjort dessa muffins och att de såg goda ut.
Johanna hade lagt ut receptet på hemsidan som ni hittar här. Skrev ner receptet innan för att veta vad jag behövde handla när jag gick ner till affären i byn och nu när jag har sett resultatet så vet jag att receptet är både värt att spara och tipsa er om.


Pröva det gärna!



Summering av Öviksresan!

Hej på er.
Hur mår ni idag?
Här är det solig väder och allt är på topp!

Var i  Övik igår och nu kommer det en kort summering av den roliga dagen.
Dagen började med att Lotta och Jossan hämtade mig och Robin här ute i Holmsund vid halv nio tiden. Därefter tog jag över förarrollen i bilen och körde oss ner till Övik. För er som inte vet kan jag meddela att det är ca 10-11 mil till  vår kära grannstad.

Vi kom fram till staden och fikade lite snabbt i bilen innan vi begav oss mot Paradisbadet. Ett äventyrsbad som vi hade väldigt höga förväntningar på, och visst var det roligt med det slår faktiskt inte Aquakul nere i Malmö. Men ett helt ok bad även om man kanske är en aning för gammal för att uppskatta allt finesser.

Efter ett par timmars bad var det dags för lunch på stan då vi hamnade på Resturant Torget där de serverade Tacobuffe. Att äta tacobuffe är inte helt fel och där satt vi i lite mer än en timme innan vi fick erkänna oss mätta och bege oss ut på stan.

Vi skulle egentligen ta en tur på stan men den turen ble väldigt kort i och med att butikerna stängde vid fyra. Men lite hann vi shoppa. Jag hann bland annat införskaffa en ny kokbok som jag har velat ha ett tag. Bokrea är väldigt bra alltså. Visar er boken sen för det är en riktig höjdarbok för er som är matintresserade.

Men i alla fall efter den snabba shoppingen valde vi att leta upp Hockeyarenan inför kvällen, det blev alltså en kort promenad innan vi hittade den Ståtliga arenan.
Därefter letade vi upp ett mysigt fik som vi gick in på och köpte oss varsin varmchoklad och en chokladboll. Ett väldigt mysigt cafe som vi lätt hade kunnat sitta kvar på om inte Hockeymatchen hade lockat iväg oss.

Jag och Robin på fiket

Josefine och Lotta

Efter fikat promenerade vi bort mot Fjällräven Arenan igen och letade upp våra platser inför matchen. Sen väntade en timmes hockey och det var otroligt kul att få komma dit. Man kan knappt förstå hur stor Hockeykulturen är i Övik, det känns som om allting kretsar runt Modolaget och just till match samlas alla, unga som gamla män som kvinnor och förenas genom att heja fram sitt lag till en seger.
För det blev faktiskt seger igår även om matchen inte spelade någon som helst roll för Modo i slutspelsdiskussionerna, tråkigt nog.
Men kul för oss att se en seger nu när vi hade åkt en bit, det som var tråkigt var att Fopp inte ställde upp. Näslund spelade i alla fall och alla  säger att det var hans sista match på elitniå så det var kul att få uppleva det.

Här laddar vi inför den tredje och sista perioden.

Efter matchen tog vi oss till bilen igen för att göra ett snabbt matstopp på MAX för att sen ha ork att köra hela vägen hem igen. Robin körde sista biten och det var skönt att få sitta i baksätet igen, precis som jag brukar göra när jag och Robin sitter i samma bil.

Här står vi i MAX kön och är såååå hungriga.

Det var en rolig dag som blev precis så bra som jag hade hoppats på. Skönt att få komma ifrån Umeåtrakterna och studentliet ett tag för att bara njuta a roliga aktiviteter och goda vänners sällskap.

Nu blir det massor av plugg, stepträning, och städning resten av dagen. Har börjat dagen bra genom att klara Svenska Spels nätbaserade utbildning, skönt för nu kan jag börja ta emot spelkunder också på ICA.

Ha en skön söndag.

Mot Övik!

Nu är badkläderna packade, kartan fixad och nu ska vi bara göra lite matsäck också innan vi är redo för att köra mot Övik.

Jossan och Lotta ska strax hämta bilen i stan och se kör de ut hit och hämtar oss , woho!

Kommer bli sjukt kul idag, soligt väder är det också!

Bilder utlovas till morgondagen.

Ha en skönt lördag.

Final på spåret!

Det är just nu final i på spåret så jag och Robin sitter så klart bänkade här hemma i soffan.

Fredagen har varit händelserikt. Jag ar först i skolan och hade en föreläsning samt pysslade lite med ett av alla grupparbeten.
Efter det blev det en trevlig lunch med vänner i skolan och sen var det dags för mig och Robin att ta oss ut till Ersboda(en stadsdel av Umeå som ligger lite alägset). Väl där besökte vi det gigantiska Intersport som ligger där samt den berömda Godisfabriken. Vi kikade även in på Myrorna som ligger där ute innan vi tod bussen in mot universitetet igen.

Väl framme på skolan väntade en härlig After School eftermiddag tillsammans med Hanna och Josefin från klassen. Det blev musikquiz och en härlig taco- och pizza buffe.
Ett skönt avslut på denna skolvecka.

Sen jag har kommit hem har jag inte gjort mer än läst lite i min bok samt tagit en avslappnande dusch.
Och nu ska vi som sagt bara titta på tv resten av kvällen, det lär bli en tidig kväll...

Det är för att imorgon ska jag Robin, Lotta och Josefine åka ner till Övik ( ni vet Foppa och Modo staden) mest för att fira mitt körkort genom att hyra en bil och köra lite.
Blir ett perfekt resmål då jag får köra lite bil och njuta av den staden.
Vi ska göra så mycket som att bada på Paradisbadet, (lär vara sjukt fint säger alla här uppe) och sen ska vi gå lite på stan innan vi till slut avslutar det hela genom att besöka Fjällräven Arena för att titta på Modos sista match för säsongen, lite surt att de missade slutspelet nu men det blir alltid kul att se sport live.

Efter matchen så får vi ta och köra de där tio elva milen hem igen, blir nog en härlig dag.

Men nu, ja nu ska jag hålla Myskväll!

Nya Träningskläder

Om ett tag ska jag skriva en inlägg och min fantastiskt roliga dag med massor av aktiviteter. Men innan jag gör det kan jag visa upp mina ny inköpta träningskläder.

Blir perfekta att träna step i,  och för första gången på måååånga år ska jag träna i hellånga byxor!

'
En rosa träningstopp från Nike
Ett par sköna halvslappa träningsbyxor. Sitter tajt ner till knäna vilket är perfekt.
En vit sportbehå.

Lyxfällan!

Sitter i soffan och tittar på Lyxfällan på Tv3.
Det är helt sjukt hur dålig koll vissa människor har på sin egna ekonomi. Förstår man inte vad som kan hända om man skuldsätter sig upp över öronen och inte gör något åt det?

Ja jag är i alla fall glad att man har koll på ekonomin, och extra glad är jag nu när jag har börjat jobba så smått. För det innebär ju faktiskt att jag inte jämt behöver gå så mycket minus på kontot.

Annars har jag inte gjort mycket idag.
Jobbade mellan nio och tre, en skön arbetsdag med ett positivt samtal med chefen och nu är två nya jobbtider inplanerade!
Efter jobbet cyklade jag hem, la mig i soffan och läste kurslitteratur och råkade tömma en burk med mina drömmar som jag gjorde för ett par veckor sen. Men men det är sånt som händer, jag behöde kanske de där drömmarna.

Sen blev det matlagning med hjärtat och nu i kväll har jag varit på ett utpumpande spinningpass, skönt avslut på kvällen.

Imorgon är det redan Fredag, var tog den veckan vägen? Ja ingen aning men skönt att tiden går fort nu tycker jag. För om tre veckor får jag åka hem och det längtar jag efter.

Ha en skön kväll gott folk!

Bjuder på en fin bild och mig och Robin kvällen till ära.

Blogg.se Strular

Ussch Blogg.se Strular för mig nu ikväll, och jag som har suttit och knåpat ihop ett inlägg om baljväxter, taskigt läge!

Ingen som kan se inlägget? Åh imorgon kan de kanske publiceras och då får jag väl radera inlägg i och med att jag har publicerat 4likadana inlägg enligt min blogg men inte om man klickar in på den från era datorer, fasiken. Jaja så är det.

Nu ska jag lägga mig i sängen och läsa om nötter och från innan jag somnar. Imorgon blir en lång dag. Jobb från nio och framåt och sen plugg och träning.

Sov så gott.

Kan bönor bidra till något mer än en gasig mage?

Bönor är mycket omtalat och det blir mer och mer aktuellt i dessa dagar då vi uppmanas att dra ner på vår köttkonsumtion. Om man nu ska dra ner på köttkonsumtionen är det väldigt viktigt att man ersätter denna proteinkälla mot en eller flera andra proteinkällor, det är här våra kära baljväxter kommer in i bilden.

Baljväxter är livsmedel så som vita bönor, bruna bönor, kidney bönor, linser, gula ärter, kikärter, mungbönor, bondbönor etc. Det finns en hel uppsjö av baljväxter och man kan bara välja och vraka i dessa goda proteinkällor.

Jag ska nu försöka dra lite för och nackdelar med att äta baljväxter. Många säger att man inte vill och tycker om bönor och andra liknande produkter för att de kan tex ge gaser i magen, men frågan är om detta är hela saningen, jag tror att många inte äter bajlväxter på grund av okunnighet och tveksamhet. Och jag klandrar inte någon för precis likadan var jag innan jag flyttade hit. Jag var tveksam för jag tyckte in om konsistensen och jag tyckte även att det var svårt att få ihop baljväxterna med andra livsmedel.
Men så fort jag ger våra fina baljväxter en chans hittar jag nu väldigt många möjligheter och flera goda rcept som baljväxterna utger en bas i.

Så varför bör vi äta baljväxter? Jo det ska jag komma till nu när jag ska dra lite för och nackdelar, för det finns alltid en baksida av det goda.

Fördelar:

  • Baljväxter är nyttigt då det har en hög halt av protein med en god kvalite.
  • De innehåller gott om kolhydrater samtidigt som de har lågt GI-värde. Alltså de påverkar blodsockervärdet långsamt och det är bra för det ger oss energi för en längre tid.
  • Fettsnåla (förutom Jordnötter och Sojbönor som innehåller mycket fett) Stora delar av fettet i baljväxterna är omättat.
  • Innehåller mycket Mineraler och kostfibrer, framförallt lösliga kostfibrer som är bra för vår tarm. Lösliga kostfibrer ökar nämligen vår avföringsmängd vilket är bra för då får tarmen jobba hårt och då mår den som bäst av.
  • Baljväxter är överlag billigt, speciellt om man köper den torkade varianten och undviker konservererna.
  • Miljövänligt då de är energisnåla i sin framställning och då jämför jag mest med kött som ni redan vet kräver 8kg spannmål per kilo kött. Det som är sämst att köpa ur miljösypunkt är att köpa produkterna som finns på konserv. Detta för att de kräver fabriksjobb och då sker större CO2 utsläpp som man lätt kan undvika.
Nackdelar:
  • Proteinet som finns i Baljväxter är inte fullvärdigt. Ett fullvärdigt protein är då varje gram rent protein innehåller en del av alla de nio essentiella aminosyror vi behöver dagligen. Detta förekommer alltså inte i bajlväxter från skillnad till alla animaliska produkter. Men detta kan man lösa på enkla sätt och jag ska tipsa om två sätt att göra det på. Antingen kan man kombinera bajlväxter med olika ceralier (Bröd, mjöl,pasta etc.) då de livsmedlena innehåller olika sorters aminosyror i sin proteindel och tillsammans så har de alla aminosyrorna man behöver. Eller så kan man vara nogrann med att dricka mjölk och ost till en måltid eller någon annan gång per dygnet. För som jag sa ovan så är att animaliska livsmedel fullfärdiga men bara för det måste man inte äta kött om man inte vill.
  • Många kan tycka det är bökigt att tillaga bönor och ärter. Visste det kan vara bökigt men det behöver inte vara det. För antingen så kan man köpa färdigkokt vara på konserv även om det inte är det bästa miljöalternativet eller så kan man göra det jag säjlv föredrar. Vi har nämligen börjat göra så att vi köper torkade produkter (är billigast) och sen när man kommer hem (eller när man har tid) så blötlägger man livsmedlena i ca ett dygn eller i ett par timmar minst 8tim. Sen kokar man dem i omgångar beroende på hur mycket man har köpt och sen fryser man in dem i portionsstorlekar. På detta sätt kan man enkelt tillaga baljväxter när som utan att behöva göra något dygnet innan. Man förlorar inte näring genom att göra på detta sätt.
  • Behöver ibland importeras från andra länder och det är inte det bästa alternativet, men då kan man alltid välja svenska produkter så som bruna bönor, ärter etc.
  • Många upplever en viss gasighet av att äta baljväxter . Detta beror på att de innehåller en beståndsdel som kallas Oligosackarid med en speciellt Kemisk bindning(alfa-1,6bindning för er som är insatta). För att enkelt förklara det kan man säga att det är ett kolhydratsämne som människan saknar matspjälkningssystem för och därför bildas det gaser i tarmen. Men som mycket annat går det att lindra besvären med enkla medel. En viktig sak är att man blötlägger livsmedlet ordentligt i vatten många timmar innan kokning för då urlakas dessa ämnen. När man sen ska koka bönorna eller vad det kan vara är det viktigt att man då bytar vatten för att inte få med de ämnena. Sen kan man även Grodda baljväxterna vilket man gör industriellt och då plockas skalet bort och då försvinner dessa ämnen.
Så blötlägg och koka bajlväxterna noga så minskar risken för gasbildning aseärt. Sen finns det även forskning som visar att äter man baljväxter ofta kan tarmen vänja sig och besvären minskar.
Själv har jag inga problem alls med gasbildning och inte Robin heller, vilket vi är väldigt tacksamma för. Det är också ett bevis på att magen kan vänja sig för många av er läsare vet ju själv vilka magproblem jag har haft en gång i tiden.


Sammanfattningsvis kan jag säga att baljväxter är bra, det är ett nyttigt alternativ och det är nyttigt både för dig som person, för hela vårt klimat och för våra kära plånbok.

Har ni idetorka kan jag alltid tipsa som goda recept som är baserade på Baljväxter. ni kan även klicka på kategorin "MAT och BAK" så lär ni hitta en hel del.
Det vi brukar göra med baljväxter är tex: Linssoppa, Biffar ( med linser eller kikärter), grytor av både kikärter och bönor, bönsallad och tillbehör så som Hummus.

Det kommer snart ett recept på en god Bönsallad som jag gjorde i skolan idag och den vill jag gärna dela med mig för den är väldigt god.

God morgon!

Äntligen har jag en liten tid över så att jag kan skriva ett par rader.

Igår var det en hektisk dag ,eller jag hade mycket att göra i alla fall.
Började dagen med att försova mig, vilket inte var kul. Vaknade kvart över sju och min buss gick fem över halv åtta, men jag hann. Tur att man kan äta ett par mackor på bussen.
Väl i skolan hade vi potatislabb hela förmiddagen och på eftermiddagen hade vi utställning av vegetabilier då vi fick chans att svara på en massa frågor som vi ska kunna inför tentan och så där.
Slutade tre och då tog jag bussen hem och satte igång med maten nästan med en gång.

Det blev en tonfisk låda med kokt potatis och äkta hollandaise sås så det tog lite tid att göra men det var det värt för det var verkligen utsökt!
Efter middagen cyklade jag till gymmet där jag lånade hallen en timme och körde igenom mitt steppass innan det var dags för Bodybalance. När det passer var slut var det dags för det  riktiga steppasset där jag höll i ca halv passet, det gick helt ok och det var verkligen roligt!
Måste sluta ha så höga krav på mig själv, för det gick verkligen bra igår man jag kan inte tycka att det gick mer än ok.
Men man ska å andra sidan heller aldrig vara nöjd så det är väl den principen jag kör på ;)

När jag kom hem vid halv tio var det bara att duscha och ladda upp magsäcken med mat igen innan sängen väntade på mig...


Idag har jag däremot sovmorgon så den får jag utnyttja genom att plugga, har två labrationer att gå igenom och svara på en massa frågor till, kommer ta en stund kan jag säga.

Se vid elva och eventuellt tidigare ska  jag till gymmet igen för att köra ha steplektion. Hoppas vi går igenom något nytt det hade verkligen varit roligt!

Men nej nu måste jag plugga för efter skoldagen idag som är slut vid halv fem ska jag och Robin ev ut till Ersboda till Intersport där och kolla läget. Därför hinner jag inte plugga jättemycket ikväll. Men nu jag nu ska jag vara effektiv må ni tro!

Ha en skön onsdag.

Träning

Visst är det skönt att träna?
Jag älskar i alla fall den härliga känslan man  får under ett träningspass, att få känna allt adrenalin som rusar under huden på en gör en bara lycklig och efteråt så känner man sig helt lugn.

Den känslan gillar jag, att få komma hem helt lugn, få ställa sig i duschen och låta svetten följa med duschstrålarna ner i avloppet. Kunna gå ut i köket, ta ett stort gals mjölk och ett par ostmackor för att sedan komma in här i vardagsrummet, slänga upp fötterna på bordet och tugga i sig maten.

Vad kan bli bättre? Inte är det mycket.

Idag tränade jag först Core och sen tränade jag BodyPump, hur härligt som helst.
Nu ska jag lägga mig ner och läsa lite i en av Åsa Larssons härliga roman innan det så småningom blir läggdags för min del.

Ha ni haft en skön kväll?

Svampsoppa

Här kommer ett snabbt och enkelt middagstips, nämligen en hederlig svamsoppa.
Jag och Robin gjorde denna delikatess igår och ojojoj vad den var god. Sitter just nu och mumsar i mig resterna från igår, för idag är den nästan ännu lite godare.

Men jag ska ju även förklara för er hur ni gör och inte bara fresta er så här är receptet.

Ni behöver:
  • 1liter färsk svamp eller 4dl fryst svamp.
  • 1 gul lök
  • 8 dl Vatten
  • 2 buljongtäringar
  • 2msk Vetemjöl eller Maizena.
  • 2 dl Matlagningsgrädde ( eller vanlig grädde för rundare och fylligare smak)
  • Salt och Peppar samt lite hackad persilja ( fryst persilja går bra märkte vi)
  • En klick smör

Gör så här:
  • Skiva svampen och hacka löken
  • Fräs sedan detta i smöret i en gryta.
  • Häll i vattnet och buljongtärningarna.
  • Låt detta sedan koka under lock i ca 10 minuter
  • Under tiden så kan man röra ut mjölet med grädden till en fin redning.
  • Häll den i soppa och koka ytterligare 5min ( detta för att soppan ska koka ihop samt att man ska slippa en ev mjölsmak.)
  • Tillsätt kryddorna!
Vi hade egenbakade morotsbullar till och drack varsitt glas mjölk till för det är ett enkelt sätt att få i sig protein och även lite fett.
Men kan även ha en råkost sallad till i form av rivna morötter och vitkål, det hade jag nu ikväll och det passade bra ihop.

Lycka till Vänner.


Är våren på väg?

Jag tror nästan att våren börjar närma sig Umeå trakterna, det är vad termotetern säger i alla fall. Just nu är det två plusgrader! Blev helt chokad när jag såg att mätaren va på den varma sidan i dag och inte på minussidan.
Vi får väl se hur länge det här håller i sig men de säger ju att även om det är plusgrader nu hela tiden så kommer det ta flera månader tills snön försvinner, de sista drivklumparna är inte borta förrän i JUNI tydligen, ojojoj!

Hur mår ni annars idag? Själv mår jag bra, mycket bättre än igår och ikväll kommer jag kunna träna hårt på gymmet förhoppningsvis. Jag var där igårkväll också men då tränade jag bara igenom mitt Steppass så det var verkligen ingen hårdträning.

Annars så ska jag till skoln nu om en halvtimme är det tänkt, väl där är det eget arbete i dag. Då passar jag och en annan tjej från klassen på att göra en gruppuppgift som verkar vara det minst roliga på hela kursen om vi ska vara ärliga. Men det är bara att bita ihop och göra den!

Kommer nog komma hem rent sent i eftermiddag och då blir det till att laga mat innan jag ska träna.
Robin är inte hemma på hela dagen då han först skriver dugga nu på morgonen och efter det är det en massa aktiviteter i och med den Internationella Kvinnodagen som är idag.
Han ska bland annat vara med i ett Demonstrationståg för att uppmärksamma kvinnors rättigheter och sen är det tydligen massa tal och grejer. Han är så aktiv så mitt hjärta.
Det är kul för honom!

Men nej nu ska jag diska och bädda innan jag beger mig ut i solen för att invänta bussen.
Idag ska jag ta på mig mina Converse för första gången denna vår och får väl även ta fram solglasögonen så att jag inte blir bländad av solstrålarna som blänker mot snön!

Ha en skön Måndag!

Idag är det finfint väder här i vårt vackra Norrland!

Kakakalas hos Lotta!

Igår var vi på kalas. Inte var det ett sådant kalas då det är fest och alkohol med i bilden utan igår firade vi Lottas Födelsedag genom är njuta av massor av bakverk.
Till slut blev det Sju sorters kakor på bordet, helt otroligt och underbart gott.

Vi åt: Bullar, morotskaka (sjukt god) kolasnittar, drömmar, mandelskorpor, chokladkakor och en chokladmoussetårta.
Det är inte ofta man åker hem till en jämnårig kamrat (nästan i alla fall) och får avnjuta ett sånt här kalas, hos farmor är det helt ovanligt.

Det var en trevlig eftermiddag och kväll med roligt  sällskap, vi var nog sju åtta personer från klassen hemma i Lottas etta.

Vi åt så mycket kakor att ingen orkade äta kvällsmat sen, det blev så att vi stannade kvar i stan hela kvällen och såg på Andra chansen med de andra.

Sen vid halv tolv åkte vi hem till Holmsund igen.
Här är en bild på första omgången kakor,

God morgon!

God morgon Söndag!

Vaknade helt utvilad för ca en timme sen, dock är min hals fortfarande helt rispig och jag står i kvalet eller valet om jag ska bege mig till gymmet ikväll. Borde nämligen öva stepen ikväll om jag ska kuna genomföra de nya momenten på tisdag. Får se hur halsen mår för jag behöver ju inte anstränga mig i och med att jag tränar själv, det är ju bara det att jag ska orka att ta mig dit och släpa mig upp och ner för step-brädan. Ja jag får helt enkelt låta dagen utvisa det.

Vad gör ni idag?
Själv sitter jag i soffan och ser på Vasalopp, en härlig klassiker som kanske någon gång blir möjlig för mig. Men då blir det så klart ett par Tjejvasor först. Kanske ska jag försöka att ta mig i kragen och köra ett lopp nästa år, hade varit en upplevelse.
Idag vill jag bara ta det lugnt, ligga i soffan och läsa samt plugga lite i den mån jag orkar. Min kropp är helt lam nu så jag antar att det är min hals som spökar.

Igår var jag och Robin på ett riktigt kak-kalas hemma hos Lotta som har fyllt år, men mer om detta i nästa inlägg för nu ska jag lägga mig ner och njuta av det finfina skidloppet.

Hoppas ni får en skön söndag.
Här kommer en gammal bild på mig och Robin.

Fredagsmys

Ja nu är det fredagsmys på riktigt här hemma. Min kropp är helt slö och jag tänker tillåta mig själv att bara ta det lugnt och ligga i Robins knä hela kvällen

Kvällens planer är att bara se på en massa tv-programm, vår tv tablå som gäller ikväll ser ut så här:
  • Postkodmiljonären
  • På spåret
  • Lets dance
  • Solsidan
  • ?
Sen blir det sängen antaligen. Nej nu får jag sluta skriva och bara njuta av mysstämningen vi har skapat här hemma!

Ha en skön fredagskväll.


Inledde kvällen med en sanslöst god middag!


Och så här ser läget ut just nu, MYS!

FREDAGSMYS NEXT!

Woho, nu är jag äntligen hemma efter en fartfylld dag som ändå blev väldigt bra till slut!
OCH bättre blir det för ikväll ska jag och Robin ha en riktig myskväll har jag bestämt det kan vi båda behöva efter denna vecka.

Så nu ska vi göra mat tillsammans(potatisgratäng och linsbiffar) och sen blir det mys i soffan framför soffan och jag längtar redan efter att få mumsa i mig nachochipsen och dippen jag köpte innan.

Skriver mer efter maten, för nu måste jag hjälpa min älskling.

Borde aldrig gått upp ur sängen

Ångrar redan att jag valde att gå upp ur sängen för en timme sedan. Min hals värker mer än både igår och i onsdags. Något säger mig att jag inte skulle tränat igår kväll, fan!

Det är jobbigt att gå upp och ha ångestkänslor utan att veta varför de har kommit, stick ångesten du har ingen rätt  att få infinna dig i mitt huvud. Jag mår bra och har det bra nu så du är inte välkommen... hoppas den lyssnade nu.

Har precis lagt mig i sängen igen efter frukostätningen och ett pluggförsök som gick sådär. Ska försöka ta mig upp härifrån så att jag kan diska, bädda, prova arbetskläder, fylla i anställningspappret och packa ner lunch och kläder till dagen.
För om en timme ska jag vara på gymmet för att ha steplektion och efter det ska jag CYKLA 4kilometer ut till jobbet, får se hur dert går med halsen. Vet inte hur länge jag ska jobba men efter jobbet ska jag i alla fall bara hem och slänga mig i soffan och försöka plugga lite smått. Jag hoppas att min värk i kroppen försvinner och att den oväntade ångesten försvinner fortare än kvikt!

Ha en skön fredag.

En omtumlande dag!

Ja nu är jag här igen, iklädd Robins mysiga morgonrock. Jag tog mig en lång dusch efter steppen och har precis kluffsat i mig två goda morotsbullar.
Dagen har verkligen varit omtumlande och mitt huvud är helt slut. Skulle egentligen behöva läsa lite kurslitteratur men istället ska jag nu gå och lägga mig tidigt för att gå upp tidigare i morgon och plugga då istället.

Åh det känns så skönt att man kan lägga sommarjobbsplanerna åt sidan för nu är det fixat.
Kom till Ica ute i Obbola ( som ligger exakt fyra kilometer från vår lägenhet, perfekt med en cykeltur dit på sommaren) vid tvåtiden då jag fick stressa för att hinna med bussen från stan.
Var i skolan innan idag och det var också väldigt intressant och det är en helt annan sak i och för sig.

När jag kom till Ica så satte jag mig ner med chefen och pratade om hur han ville ha det, han ville att jag skulle sitta i kassan idag med tanke på att jag har gjort det mesta i en butik så det jag behövde lära mig var deras kassasystem och posten med mera.
Efter det skulle vi se hur det gick.
När jag väl började så kom jag snabbt in i jobbet och det gick väldigt lätt och smidigt.

Så efter två timmar då han skulle gå hem för dagen så gav han mig ett anställningsbevis och arbetskläder som jag skulle fylla i och prova till imorgon.
Då förstod jag att jobbet var mitt, otroligt skönt.

Imorgon ska jag dit igen för att lära mig mer och komma in i jobbet, sen kommer jag få jobba lite då och då inför sommaren, vet inte alls hur mycket nu dock men det märker jag ju.
Imorgon ska jag även på step-lektion på morgonen innan jag sticker ut till Obbola, det kommer nog bli en rolig dag. Sen får jag väl lov att sitta med kurslitteraturen under näsan hela helgen för jag har en del att göra på den fronten.

Men men, nu ska jag sova för jag är superdupertrött!
Ha en skön kväll-

Har fått jobb!

Hej hopp!

Var och provjobbade på Ica idag, och vet ni vad? Jag fick jobbet! WOHO!!!
Nu är sommaren och min jobbiga helger räddade, jag har fått något att göra :)

Men nu måste jag göra sallad för vi ska äta paj om en stund och sen drar jag och tränar, så det är så!

Berättar mer sen om hur allt gick till och vad som nu väntar mig.
Nu måste jag få mat i magen.

Info från en rolig föreläsning om mjölk.

Igår hade vi en gästföreläsning om Mjölkprodukter. Det var två damer från Mjölkfrämjandet som var hos oss och informerade oss om forskning på mjölkprodukter och lite mer om deras arbete och så vidare.

Det var en väldigt givande föreläsning(precis som allt annat) och äntligen fick jag belägg för det jag hela tiden har trött nämligen att mjölk är jättenyttigt.
Med tanke på detta tänkte jag nu dela med mig lite av den informationen jag fick igår.

Svenska Livsmedelsverket har gått ut med rekommndationerna om ett intag å 5dl mjölkprodukter per dag. Men mjölkprodukter räknas mjlök, fil yoghurt, gräddfil, creme fraiche , ost och så vidare.
För att veta hur mycket ost man bör äta per dag i fall man inte dricker mjölk tex kan jag ju säga att 1dl mjölk är det samma som en och en halv skiva ost. Om man ser det ur Kalcium-intaget.

Det finns 22näringsämen och mjölkinnehåller 18stycken av dem, och med det så är det ett av de livsmedel som är näringstätast.
Det fyra närningsämnen som inte finns i mjölk är Koppas C-vitamin, E vitamin och Järn.

Men om man dricker den rekommenderade mängden så får man följande:
  • 75% av ens Kalciumbehov.
  • 27% av ens D-vitamin behov.
  • 50% av ens Jodbehov
  • 100% av ens Vitamin b12 behov.
Vet ni hur mycket mjölk vi svenskar dricker om året?
jo i genomsnitt så dricker vi 102,5 liter möjlk. Med de siffrorna är Sverige det fjärde mest mjölkdrickande landet i sverige.
Finland ligger på första plats och direkt efter det kommer Australien.

Kan sedan tillägga att näringsinnehållet i mjölk är alltid detsamma, oavsett fetthalt.
Men D och A vitamin finns det mer utav i all mjölk under 3% fetthalt.

Och nu tänker jag spräcka myten om att man blir tjock av mjölk, för det är helt fel.
För det är så här att vi kvinnor behöver kan äta ca 70g fett per dag för att inte överstiga rekommendationerna, men siffrorna varierar så klart utefter hur stort kaloribehov man har. Som jag behöver mer än de där 70g med tanke på att jag tränar en del.
Män kan få i sig ca 90g fett per dag.
Med dessa förkunskaper så kan jag berätta att 5 dl mjölk innehåller 7.5g fett om det är mellanmjölk, är det lättmjölk så får man i sig 2.5g fett.
Det är alltså inte alls så mycket fett man får i sig med tanke på vad vi behöver för mängder.

Enligt kostundersökningar som Livsmedelsverket har gjort har det visat sig att fettintaget som kommer från mjölkprodukter utgör bara 6% av vårt dagligt intag av fett. Kakor,snacks och godis står för den största delen.

Men då tänker ni kanske att mjölkfettet är inget bra fett för det är mättat och det är ju inte bra. Jag tänkte också precis så direkt när jag fick reda på fettsiffrorna, för jag var också kritiskt.
Men det är så här att mjölk innehåller mer än bara mättat fett, det innehåller även enkelt- och fleromättat fett. Det mättade fettet är det i och för sig mest av men man ska inte alltid stirra sig blind på det för kollar man på fettkvaliten på mjölkens mättade fetter är det bra fetter. Det innehåller korta fettsyror och de som är så pass korst bryts ändå ner i kroppen precis som kolhydrater.
visst finns det 3 mättade fettsyror som verkligen fungerar som en fettsyror i kroppen nedbrytning men det är dock mycket mindre än om man trodde att allt mättat fett var farligt.

Förstår att detta låter krångligt men så är det.

Mer info om mjölk och mjölkprodukter finns det på Mjölk främjandets hemsida.

Sen har jag fått en hel del info om ost också men det får vi ta en annan gång för nu är det högtid för mig att sova.

Som avslutningsord kan jag citera vår föreläsare från förra veckan då vi pratade om potatis då sa hon så här: "Hade vi levt på bara potatis och mjölk hade vi klarat oss bra"
Det bevisar hur näringstäta och bra två av våra svenska stoltheter är.


Morotsbröd!

Hejsan hejsan,
Nu är jag äntligen klar med dagens sysslor.
Var i skolan ända till fyratiden men det var riktigt roligt idag. Först hade vi duggan och den satt som en smäck, skönt för nu har jag klarat Vg på ett moment i alla fall även om det är hur mycket som helst kvar som man måste vara minst lika bra på, men en sak i taget eller hur?

Efter duggan satte vi igång med att baka. Jag gjorde mitt skållningsbröd och det var verkligen inget avancerat. ni som funderar på att testa på skållning någon dag, gör det för brödet blev supergott och det var hur saftigt och mättande som helst.
Jag har en del bra recept efter dagens labb så det är bara att höra av sig i fall ni vill ha mer tips och råd.

När jag var färdig i skolan mötte jag upp Robin och då tog vi bussen till Strömpilen för att storhandla. Det är alltid lika skönt när man kommer hem med en massa mat att fylla kylen med.
Sedan åt vi middag i form av en kikärtssallad och till hade vi mathavre, är det någon som har smakat mathavre?
För oss var det första gången men verkligen inte den sista. Det var nämligen billigt, gott, nyckelhålsmärkt och närproducerat i och med att det är en svensk produkt(då jämför jag mest med cous-cous eller ris vilket får fraktas hit)

Efter maten så kliade det i mina fingrar, jag var brödbakssugen så jag satte mig en deg. Degen jäser nu och om en halvtimme lite drygt så ska det rullas bullar må ni tro.
Idag gör jag brödbullar med linfrön och morötter i. Erika i min klass gjorde det på labben idag och det blev så himla gott!
Hoppas att mina blir lika goda.

En nysatt deg, endast tio minuter gammal ;)

Inlägget om mjölföreläsningen kommer senare ikväll då jag har pluggat undan lite saker.

Trött

När jag gick upp för ca en timme sen så var jag megatrött, nu är jag bara trött.
Jag brukar vara rätt pigg på morgonen men jag tror att jag har sovit dåligt i natt för min kropp gör ont och halsen verker. Det bryukar betyda att jag har haft en dålig nattsömn tyvärr, men jag har ändå sovit många timmar så jag får väl klara mig.

Nu ska jag till skolan för att ha dugga och bakdag, går i åtta timmar så jag är väl inte jättepepp men men. Efter skolan ska jag och Robin iväg och storhandla, det behövs verkligen!

Men nej nu måste jag dra, ha en skö onsdag dock folk...

Och vet ni vad förresten, här är bara fem minus grader idag :)

Helt Utpumpad.

Vet att jag lovade er ett inlägg om Mjölk från min föreläsning idag men jag är helt slut så jag skriver om det imorgon istället.

Ett par timmar på gymmet tag verkligen på krafterna kan jag säga, men min del av passet gick perfekt idag, inga fel och jag kände mig full av energi som jag tror att jag lyckades förmedla.

Nej nu blir det sängen, Robin har precis sagt att han kan massera min ömma kropp så jag springer till sängen snabbare än snabbast.

Sov så gott!

Bakningsplugg.

Har precis svarat på 14kluriga bakningsfrågor som ska vara besvarade tills imorgon då vi förutom duggan har bakning på schemat.
Kom för en stund på mig själv med att sitta och le under tiden jag skrev. Jag tycker att detta vi läser nu är så kul så att behöva sitta hemma och läsa och besvara frågor är inte ens ansträngande utan bara intressant och lärorikt. Suger verkligen åt mig all fakta som folk vill spränga in i våra huvuden, inte konstigt att jag går på högvarv för tillfället.

Skrev nyss ner allt om alla olika skållningstekniker man kan använda sig utav när man bakar bröd och hur man sätter en surdeg är också något jag teoretiskt nu har kunskaper om.
Visste ni att man kan få olika egenskaper på sitt bröd beroende på om man har kokande vatten eller bara åttiogradigt vatten när man bakar?
Jag själv tycker det är ascoolt, men jag är ju en nörd på området det vet jag.

För er som inte vet vad skålla är så är det en bakningsmetod man kan använda sig utav då man bakar fullkornsbröd för att höja mineralintaget.
Det man gör då är att man tar en del av fullkornsmjölet och häller på het vatten ett dygn innan och sedan får det stå tills dagen efter då man tillsätter resten av produkterna.
Jag har skållat mitt mjöl i skolan idag med tanke på att jag ska baka av det imorgon, ska bli kul att så hur det blir. Hoppas att jag lyckas med det.

Nu måste jag dock slita mig från böckerna och från datorn för nu blir det till att göra mat och byta om osv, för om en timme ska jag vara på gymmet för stepträning, Bodybalance och sen step med stepklassen.
Håll tummarna för mig ikväll.


Jag och favoritboken! Här står allt som man behöver veta angående livsmedel, aphäftig bok.
Ni skulle bara ana vilket kemiskt språk som boken är skriven på, och nöjd är jag som förstår alla dessa vetenskapliga termer.

Hade
för övrigt en gästföreläsning idag om mjölk och lite annat smått och gott.
Har äntligen fått ännu fler belägg för att mjölk är nyttigt för oss och inte farligt, dessa tänker jag dela med mig av till er då jag får tid för det, håll ut!



SNÖ!

Godmorgon.

Ni skulle bara veta hur mycket snö här är nu. Jag har aldrig sett så här mycket snö vilket i och för sig inte är lika konstigt men snöbergen är nu extremt högt. Nu har det kommit ännu mera snö vilket har lett till att tom Norrlänningarna i min klass vill att det ska försvinna nu.

Reagerade på det mest igår när jag gick in i lärarhuset på Universitet, utanför det huset finns det ett  stort snöberg(som utanför alla andr hus) och jag ljuger inte om jag säger att det var minst fyra meter högt, helt sjukt!

Ska ha kameran med mig i skolan idag så jag kan fotografera dessa jätteberg och visa er så ni tror mig.
Men nu ska jag äta upp gröten och göra mig klar för en skoldag.

Ha en bra dag.

Positiv föreläsning

Har varit på föreläsning nu ikväll borta på gymmet. Det var en förläsning som var ägnad åt oss personal på Storsjöhallen där jag tränar. Och nej jag är inte anställd där än utan jag går ju endast som lärling men för att komma in i gänget fick även jag möjligheten att gå på föreläsningen. Det var ne pyskolog som pratade om hur man jobbar i grupp och vad man bör tänka på och sedan gav han lite konkreta tips på hur verksamheten och ens företag kunde bli bättre.
Det var väldigt intressant och jag lärde mig jättemycket om hur man bör agera som enskild individ i ett större företag.
Visste ju om att föreläsaren var bra då jag lyssnade på honom tidigt i höstas också som kanske en del av er minns. Då hade jag precis börjat träna på Storsjöhallen och hade inte den minsta aning om att jag ett knappt halvår efter sitter där som en i personalstyrkan, eller nästan ialla fall.

Kul var också att få se fler av personalen än bara de man möter på passen och i receptionen, ska bli otroligt kul att få lära känna dem mer.

Jag ska till skolan tidigt i morgonbitti så jag tror att jag ska krypa ner i sängen nu för att läsa lite och sen låta ögonlocken falla ner.

Hoppas att in har haft en bra måndag, jag har haft en kanon dag och jag tror att morgondagen kommer bli lika bra.
Sov så gott kära vänner.

Glada Måndag

Idag är jag glad.
Glad över att slippa känna någon som helst press från skola, steppen eller med jobb. Eller okej där ljög jag lite, steppen får mig att bli lite nervös varje gång jag tänker på det, men nervös på ett härligt sätt.

Dagen började med att jag var på gymmet för att ha ännu en spetlektion eller vad man ska säga. Vi gick även igenom min tenta och det gick ju mer än bra.
Vi gick igenom hela mitt andra block efter uppvärmningen och hur jag skulle lägga upp det, så det känns riktigt bra nu. Ska träna in det till nästa vecka och går uppvärmningen bra imorgon får jag lov att köra nästa block också nästa vecka.

Åkte sen till skolan helt i onödan visade det sig för vår föreläsning blev inställd. Tråkigt för det var en gästföreläsning som vi alla hade sett framemot, men går det inga flygplan från Bromma så gör det inte.
De har nu flyttat den föreläsningen till imorgon så jag hoppas de kan ta sig upp hit tills dess.

Men när vi ändå var i skolan så satte jag mig med ett par tjejer från klassen och pluggade ännu mer matlagningstermer. Som ni kanske märker så tar dem aldrig slut, men nu verkar det ändå som om jag har kläm på de flesta.

Ringde även butikschefen på Ica idag och bestämde tid för när jag ska börja provjobba. Ska dit redan på torsdag och antagligen även nu på fredag, ska bli spännande må ni tro.

Nu ska jag börja laga lite mat här hemma, blir morot- och vitkålssoppa med potatis tror jag. För det är nästan bara det vi har hemma, men vi börjar bli duktiga på att trolla fram nya maträtter utefter det lilla som finns i kylskåpet ibland.

Slutligen som vill jag meddela att jag har ett problem, jag vet inte om jag ska låta mig hår växa ut lite eller om jag ska klippa mig igen och fortsätta att ha kort hår.
Tror nämligen att jag snart måste bestämma mig för nu är det tom så långt att jag kan sätta upp nackhåret i en lite toffs.
Vad tycker ni? Ska jag låta mig hår växa ut lite eller ska jag fortsätta på kort?




RSS 2.0