Ljust surdegsbröd

Jag tänkte dela med mig av ett jättebra recept på ett otroligt gott surdegsbröd. Det är gjort på en surdegsgrund baserat på vetemjöl. Brödet består mest av vanligt vitt vetemjöl men även av en del rågmjöl. Det är alltså inte lika nyttigt som grovt bröd men ändå nyttigare än vanligt ljust bröd då surdegsbröd har en positiv effekt på näringsupptaget av minaler ocb vitaminer som finns i mjölet. ( Mer om det en annan gång)

Så här gör ni:

Dag 1 kväll:
  • 1 dl vetesurdegsgrund
  • 2 dl ljummet vatten
  • 2½ dl Vetemjöl special
  • 1 dl rågmjöl
Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke, täck med plastfolie och ställ lite lagom varmt under natten. (22-24 grader blir bra)

Dag 2 morgon:
  • Surdeg från gårdagen
  • 4½dl vatten
  • 12½dl Vetemjöl special (ca)
  • 1 msk Salt
Blanda allt utom saltet i en rymlig bunke. blanda om ordentligt och håll på så i ca 8-10 min ( bra träning för armarna må ni tro, det underlättar att ha en bakmaskin här, så grattis till alla er som har det) Efter denna degblandning häller ni i saltet och blandar i ytterligare någon minut. Att hälla i saltet i ett senare skede får brödet att jäsa snabbare och ger mer volym till det färdiga brödet.  När degen är klar ska den kännas spänstig och släppa bunkens kanter.
Gör den inte det nu så låt degen vila i ca 5 min och ge den en omgång till. Det hjälper ska ni se.

Sen smörjer ni en plastlåda som har lock med lite neutral olja ( en 3liters låda blir lagom). Lägg sedan i degen och sätt på locket. Låt degen sedan jäsa tills den uppnått dubbelstorlek. Tar mellan 4-6 timmar beroende på hur varmt det är och så vidare. Ha inte bråttom här, utan känn på degen och lär dig när degen känns klar. Låt inte klockan styra bakningen, att baka tar tid ibland.
Under tiden ska vi nu vända på degen ett par gånger. Första gången är efter en timme och sen var 30:e minut. Det ni då gör är att in blötar händerna och tar tag om degen först i höger sida, ändå nerifrån och viker upp degen till mitten, sen gör ni det på vänster sida och till slut vänder ni upp och ner på den.
Detta gör att degen blir spänstig.

Degen sjunker i volym efter varje vikomgång, men det höjer sig sen mer än någonsin precis innan du ska börja vika nästa gång så var inte orolig. Så här såg min deg ut när den var klar.

Min deg jäste så bra att tom locket åkte upp.

Sätt ugnen på 275 grader långt innan degen är helt klar så att ugnen verkligen hinner bli het. När degen är färdigjäst häller du försiktigt upp den på ett välmjölat bord eller arbetsyta. Låt degen glida ur bunken här, det går bra i och med att du har haft olja i lådan.
Skär sedan degen i två lika delar utan att luften trycks ut.
Sedan drar du ut degen så att den blir som en rektangel, sen bara viker du ihop den på längden. Låt skarven ligga på sidan av brödet, då kan brödet eventellt spricka upp där vid gräddning och du får en fint bröd.

Så här det se ut:

Två fyrkantiga degklumpar med en massa luft i, det ska det vara.


När du har vikt ihop bröden så lyft sakta och försiktigt över dem till en plåt, allt för att luften ska få stanna kvar.
Sedan ska de gräddas. Sätt in dem i ugnen och sänk genast temperaturen till 250grader. Det man gör också precis när man har satt in brödplåten i mitten av ugnen det är att man sätter en annan plåt längst ner med ett par isbitar på. När isen sedan smälter kommer det bildas ånga i ugnen, ånga som ger våra bröd en härlig skorpa.

Efter 15min öppnar vi luckan och vädrar ut ångan, sänk sedan ugnsvärmen till 200 grader. Efter detta ska vi öppna ugnen var femte minut för att vädra ut ånga som fortfarande finns kvar, gör detta tills ugnen är färdiggräddade efter ca 30-35min. Om ni vill kan ni ta temperatur på bröden och de ska ha en innertemp på 94grader, då är de perfekt.

Låt sedan bröden svalna på ett galler. Förvara dem inlindade i en handduk. Inte i en plastpåse för då blir de  otroligt sega.

Så här blev mina bröd när de vart klara.



Lycka till kära vänner!

Städ och bakdag, med längtan!

PUUH!
Nu är jag äntligen klar med en röjning av vår lägenhet, eller storstädning kan man också säga. Satte precis pricken över i:et då jag låg och torkade golven.
Snacka om att vi har en skinande ren lägenhet nu!

Och den är inte bara ren, den doftar ljuvligt också, en svag doft av rengöringsmedel så klart men även en stark doft av nybakat bröd sprider sig genom våra 69 kvm.
För det är nämligen så att jag bakar bröd, ovanligt eller hur? ;)

Började med degen igår kväll och har hållt på hela förmiddagen också. För denna degen tog upp mycket av ens tid då den skulle vikas ihop va 30:e min under sin 4timmars långa jästid.
Men snart är de klara, om ca 10 min faktiskt.

Och jag vågar inte hoppas för mycket än men det ser ut att vara något stort på gång i ugnen. Tänk om jag får till ett surdegsbröd med så där härligt stora bubblor i, det är min stora dröm.
hoppas, hoppas.

Skriver ett inlägg senare om brödet jag bakade idag, och då tänker jag även beskriva de olika stegen i brödutbakningen som jag gjorde idag. För både jäsprocessen och utbakningsmetoden var lite anoorlunda i  detta recept, så allt det förklarar jag senare.

Det blir nog ikväll för snart ska jag käka lunch, sen blir det en sväng till biblioteket då de öppnar ett och därefter tar jag bussen till stan för att träffa Bore en sväng oc fika.
Sen blir det även lite shopping tror jag, handla mat måste jag i alla fall...



Jag ger tummen upp för denna dag. Delvis för att jag ledig och hinner städa, baka och träffa folk innan jag även hinner träna. Och sen mycket för att idag är dagen för dagen då Robin äntligen kommer hem.
ÅH om ett och halv dygn kan jag få krama och se honom igen, Kärlek!

Från trött till pigg

Hej på er!

Innan idag var jag supertrött, väldigt olikt mig. Jag kände det redan på jobbet de sista timmarna att mitt huvud hängde inte riktigt med i svängarna. Men trodde det skulle bli bättre på cykelfärden hem men ack så fel man kan ha.
Väl hemma orkade jag knappt äta mitt mellanmål innan jag var tvungen att lägga mig i soffan. Väl i soffan somade jag och tog en powenap. För en gångs skull så lyckades jag ta just en powernap och inte sova i en hel timme.

Tror att jag var så trött då jag hade svårt att somna i natt och sen vaknade jag redan vid tre äv värmen och efter det vaknade jag varje halvtimme, himla olika en sömntuta som jag.

Men efter lite kvällsmat så kände jag mig lite piggare och då stod bodypump på schemat. Var väldigt trött men ville ändå träna då man får passa på nu när man inte jobbar kväll.
Väl på passet kände jag att all energi kom tillbaka. Det är helt otroligt vad lite gruppträning med go musik och tunga övningar kan göra med kroppen.
Så väl en timme senare rann min svett värre än någon gång från ett bodypumppass och jag kände mig otroligt pigg och glad.

Nu här hemma har jag hunnit göra allt som jag inte orkade göra innan. Har bland annat fixat en liten surdeg som ska förberedas för bakning imorgon.
Blir ett ljust bröd denna gången, ett bröd som jag smakade på personalfesten hemma hos Anne. Lyckas jag lika bra som hon har jag lyckats baka bland det godaste bröd jag någonsin ätit. Så håll tummarna  att det går vägen imorgon.

Hörs mer imorgon för då är jag ledig hela dagen och lär ha tid med bloggen för en gångs skull.
Ha det så bra i hettan

Härlig kväll

Hej på er.

Nu är jag äntligen hemma och klar med dagens alla sysslor.
simmade som sagt innan jobbet, 60längder blev det. Alltså en och en halv km. Helt ok för att vara första gången för i år.
Sen cyklade jag vidare till jobbet och jobbade i 6 timmar, 6 timmar som gick ruskigt fort.

Väl här hemma har jag ätit kvällsfika, diskat, gått ut med sopor samt bokat tvättid till onsdag då jag är ledig. Sen nu sitter jag och tittar på Brasiliens härliga fotbollsspel, de är sjukt bra.
Ska även kika in på Cambro lite och kolla hur det ser ut på miljöetiksfronten.

Sen blir det nog sängen då jag ska upp och öppna på jobbet imorgon.

Vill bara tipsa er om en relativt ny och god läskande fruktdryck från Proviva, nämligen den med smak av Gul kiwi och Mangostan.

Dock så får ni tydligen ingen bild då blogg.se är knäppt ikväll, det vägrar ladda upp bilder! Tråkigt men sant

Simning!

Hej på er!
Har ni också strålande sol? Här är det inte ett moln på himlen. I och med att jag inte börjar jobba förrän två idag så tänkte jag utnyttja tiden tills dem genom att åka och simma i en timme. Det finns nämligen ett utomhusbad i Obbola där jag jobbar.
Tänkte kolla in vad det är för ställe. Hoppas bara att int hela poolen är översvämmad med småbarn utan att det är en del av bassängen som man verkligen kan simma i.

Var nere på apoteket här  i byn för en stund sedan för att köpa solskyddsfaktor. Jag behövde köpa nya och med min överkänsligt hy är det lika bra att köpa de högst faktorerna som fanns. Så det gjorde jag.
Köpte en kräm för kroppen och en för ansiktet, då fick man en aftersun gel på köpet, det tackar vi för. Fast solskyddsfakktor är verkligen inte billigt. Men det är värt det. Man måste faktiskt skydda sig, hellre att det tar lång tid att bli brun än att bränna sig och riskera hudcancer längre fram  i livet.


Nu har krämen snart torkat in och jag har precis blivit klar med min pastasallad som jag tar med mig till lunch så nu ska jag cykla iväg.

Slutar sen jobba vid åtta ikväll och då ska jag hem och titta på fotboll! Brasilien ikväll...

Jobbet kallar

Hann inte långt på min städning förrän chefen på Ica ringde och frågade om jag kunde jobba fem timmar nu på eftermiddagen. Det var tydligen en tjej som hade blivit sjuk. Självklart tackar man ja till fem timmars jobb, speciellt när det är söndag.

Dock så sprack min plan på att träna bodypump ikväll då jag missar det. Därför körde jag ett Core pass här hemma nu för att ändå ha tränat lite styrka. Smidigt när man har ett pass färdigt och allt ;)
Sen var det bara att duscha och laga lite mat.

Nu ska jag snart cykla över havet i det fina vädret innan jag stänger in mig i affären.
Hörs senare ikväll.

Härlig dag

Hej!

Idag var uppe betydligt tidigare än igår må ni tro.
Gick upp halv nio då jag satte igång med mitt brödbakande. Fast innan det åt jag min första frukost i form av en tallrik fil med två knäckebröd i, ja ni hörde rätt. Jag hade mina knäckebröd i filen, nersmulade. Hur gott som helst!

Efter det tog jag på mig träningskläder och knöt på mig joggingskorna. Sen var jag redo för en powerwalk. Det var otroligt skönt ute, solen skiner och det blåser lite så där lagom för att man inte ska svimma av värmen.
Gick längs havet och på slutet gick jag på skogvägarna, det är så vacker miljö här uppe. Jag kan knappt tro att jag faktiskt bor här.

På slutet av promenaden stannade jag upp och plockade en bukett blommar av dem som växte där i diket.
Nu har jag precis ätit min andra frukost , en portion gröt med äpple och mjölk. Ville inte äta för mycket innan promenaden i och med att jag lätt får håll då.

Nu blir det städningen och rensning i köket! Här ska skåpen skuras må ni tro.

Surdegsgrunder.

I detta inlägg ska jag förklara hur du enkelt gör en surdegsgrund. En grund som jag använder i mina surdegsbröd.
All fakta här är hämtat från Martin Johanssons "Surdegsbröd" bok. En bok som jag kan rekommendera till alla er brödälskande människor.

Att starta en surdeg:

Rågsurdegsgrund:
Dag 1 morgon:
  • 100 g (1dl) ljummet vatten
  • 30 g (½dl) rågmjöl
Rör ihop vatten och mjöl i en glasburk som rymmet minst ½liter. Lägg på ett lock (men skruva inte fast det så att det blir tätt) och ställ burken på ett varmt ställe, gärna 20-25grader. Skåpet ovanför kylen brukar fungera bra.
Låt blandningen stå i ca 3 dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.

Dag 4 morgon:
  • 100g (1 dl) ljummet vatten.
  • 90 g (1½dl ) rågmjöl
Tillsätta vatten och mjöl och rör om. Blandningen kommer nu att bli lite tjockare.

Dag 4 kväll:
  • 100 g (1 dl) ljummet vatten
  • 60 g (1 dl) rågmjöl
Nu bör jäsprocessen ha kommit igång och surdegen bör ha vuxit en hel del. Om jäsprocessen inte har kommit igång, låt den stå ytterligare 10-12timmar innan du fortsätter. Doften är dock inte enbart angenäm, och surdegen behöver fortsätta utvecklas för att den ska bli stark. Häll ut allt utom ca 50g (½dl) och fyll på med mer mjöl och vatten och rör om.

Dag 5 morgon:
Om surdegen efter 10-12 timmar har rest sig ordentligt och har en konsistens som liknar chokladmousse är din surdegsgrund klar.

Vetesurdegsgrund:
Att starta en vetesurdegsgrund kan vara lite krångligare än att starta en rågsurdeg. Därför kan man använda lite av rågsurdegsgrunden som hjälp då går det och snabbt och enkelt.

Dag 1 morgon:
  • 5 g (1tsk) rågsurdegsgrund
  • 50 g (½ dl ) ljummet vatten
  • 50 g (1 dl) vetemjöl special
Blanda samman ingredienserna i en burk som rymmer minst ½liter. Lägg på ett lock (men skruva inte åt det helt) eller täck med plastfolie. Låt stå varmt, gärna runt 25grader. Skaka burken försiktigt ungefär var 12:e timme.

Dag 2 kväll:
  • 100 g (1½dl) vetemjöl special
  • 100 g (1dl) ljummet vatten
Tillsätt mjöl och vatten och blanda ordentligt. Efter 12 timmar bör surdegen ha kommit igång. Det ser man på att den har ökat i volym och bubblar livligt. Har den inte kommit igång, låt stå ytterligare 12 timmar, häll ut allt utom ca 50 gram och gör om steg 2.

Hur man matar och förvarar en surdeg på ett lämpligt sätt kommer senare i veckan.
Lycka till med grunderna i fall ni nu testar er på det!

En påbörjad vetesurdegsgrund till vänster och en nymatad rågsurdegsgrund till höger.

Förberedelser i köket och lördagsmys

Hej på er!
Efter en dag i soffan/sängen med en härlig deckare har jag verkligen fått vila upp mig efter arbetsveckan.
Det har faktiskt varit helt ok att inte göra någonting på hela dagen.
Men nu ikväll har det ändå börjat klia i fingrarna på mig. Därför gick jag ut i köket och började hålla på med ett par nya surdegsbröd som beräknas vara klara i morgon kväll.

Denna gång ska jag baka två stycken formbröd med solrosfrön och russin i.
Jag förberedde därför dessa bröd genom att blanda min surdegsgrund tillsammans med rågmjöl och vatten. Sen skållade jag även rågkross tillsammans med vatten som sedan ska blandas i degen imorgonbitti.

Fick använda alla mina bunkar för att allt skulle få plats.


Skållning och degbörberedelser

Jag matade även min surdegsgrund istället för att behöva göra en ny om ca en vecka. När jag ändå fyllde på den med en massa mjöl och vatten så passade jag på att göra en etesurdegsgrund också. En grund som man använder när man gör de ljusare bröden. Passade på att göra det nu när man använder lite av rågsurdegsgrunden för att få fart på den.


Tänker skriva ett inlägg här senare om hur det funkar med alla de där grunderna jag pratar om och hur ni gör dem. För jag kommer säkert lägga upp ett eller annat recept på surdegsbröden jag bakar och då kan det vara bra att skriva redan nu om hur ni gör grunderna.

Till vänster: min vetesurdegsgrund, till höger: min rågsurdegsgrund

Men nu ska jag hålla lördagskväll genom att läsa i surdegsboken, en tidning på topp hälsa och den senaste buffé tidningen.
Var nere i affären innan för att handla lösgodis till kvällen, men kom på att jag inte alls var sugen på godis så istället gick jagtill fruktavdelningen. Där hittade jag både ananas och röda vindruvor på extra pris. Det blev taget och mitt samvete mår nu genast mycket bättre än om jag hade proppat i mig lösgodiset. För visst är frukt så mycket fräshare är ett gäng godisbitar?!
Hälsosamt är det också.

Har även ett mörkt choklad hemma, skönt att det varar länge för tänk att jag har kunnat ha choklad kvar i snart en vecka nu.



God morgon (?)

Kan man säga god morgon efter klockan ha passerat elva?
Ja idag gör jag det i alla fall, vaknade inte förrän tjugo i elva idag vilket var otroligt skönt.

Hur mår ni idag? Någon som kanske är lite dagen efter? ;)
Själv mår jag väldigt bra idag. Var på fest hemma hos Bore(robins plugg och politikvän), det var otroligt mycket folk där, folk som aldrig hade träffat. Men det var väldigt trevligt, kom dit tidigt och då var vi ett litet gäng där som åt tillsammans.
Sen blev det fotbollstittande innan det började strömma in folk i radhuset.

Lärde känna en hel del nya människor, och vi halv tre kände jag att då hade jag fått tillräckligt många myggbet för att kunna stå ut.
Cyklade då hem genom ett vackert norrlandslandskap. Ni som inte har sett norrlandssomrarna kan inte ana vad ni missar. Jag tror att det är det vackraste som finns i natursammanhang. När jag cyklade hem vid halv tre hade solen precis gått ner( så långt dne nu går ner) och ändå är det dagsljust.Sen när jag hade kommit halvvägs gick solen upp mellan trädtopparna, vackert!
Hela himlen skimrade mellan lila, blått och gult.
Sen när jag tillslsut kom hem vid tretiden så sken solen där uppe på himlen och fåglarna kvittrade.

Det var otroligt svårt att känna att det var natt, hade fått massa energi efter cykelturen. Men jag gjorde iordning en tallrik fil och ett par mackor som jag åt, sen låg jag och läste fram till klockan fyra, då började jag bli lite trött.

Då kanske ni förstår varför jag vaknadeså sent idag?
Idag är inte mina dagsplaner stora. Jag gjorde precis en stor frukost och bar in den på en bricka till sovrummet.
Nu ska jag äta den och bara ligga och läsa.
Har inga planer att gå upp ur sängen tidigt idag, har faktiskt inga planer alls för dagen.

Jag ska bara ta dagen som den kommer, alltså inte måsten här inte!
Men det kommer väl sluta med att jag röjer igenom halva lägenheten och tycker att det här med att ta det lugnt är skönt i ca två timmar.
Ibland önskar jag att jag inte vore rastlös, men bara ibland ;)

Ha en bra dag!

En god frukost som avslutas med två kärleksmums direkt från frysen, bara för att det är lördag och för att jag vill!

Glad midsommar!

God morgon!
Midsommar afton  idag då och sonm vanligt känns det mest som om det är snack om vädret, men det är väl förståligt.
Här ska det nog bli fint väder som inte regnet kommer för snabbt mot kusten. Såg att det skulle bli fint i södra sverige också.

Men innan det blir midsommar för mig så ska jag jobba till klockan tre. Ska snart cykla dit och öppna affären för alla sillsugna människor.

Ha en skön midsommar vänner.
Själv ska jag nog försöka njuta av vädret lite innan jag åker iväg ikväll. Kanske blir det ett midsommardopp också?

Springlycka!

Efter att inte ha sprungit ute i naturen på en vecka så kände jag under löpturen ikväll en enorm känsla av lycka.
Att få röra på sig ute i naturen ger så otroligt mycket och man känner sig verkligen levande. Allting runt om kring sig blir så påtagligt, allt ifrån ens andetag till fåglarnas kvitter.

Sprang endast i 25minuter idag då mina luftrör tyuvärr inte ville som benen och som huvudet. Men nu efterråt inser jag att det kanske var en väldigt lagom springtur med tanke på hur trött jag var när jag kom hem från jobbet.

Det är också lustigt, hur pigg man kan bli av att göra av med energi. All träning får mig att bli otroligt pigg och det ger en ny energi, vilket alltid är välkommet.

Förresten, en del av er undrar säkert hur brödet blev igår?
För er som undrar kan jag meddela att det blev lyckat, tre otroligt fina och goda bröd lyckades jag skapa och med yta som var knaprig och med bröd som verkligen hade dne där honungssmaken som det skulle enligt receptet.
Skriver kanske ner receptet för er som undrar någon dag. Men nu är jag så trött att jag bara tänker stäng av datorn och slappa genom att titta på fotboll och sedan läsa en stund innan jag så småningom somnar.


Kanelsnitt

Här kommer ett recept på ett par väldigt enkla kakor, men ack så goda.
Det tar max en halvtimme från det att man börjar tills man har färdigräddade snitt klara.

Till En sats kanelsnitt behöver du:
  • 100 g Smör
  • 1 dl Socker
  • 1  tsk Kanel
  • ½ tsk Bikarbonat
  • 2-2½ dl Vetemjöl
  • 2 msk Sirap
Gör så  här:
Blanda smöret och sockret så att det blir en smidig och lättarbetad deg, här sedan i kanel och sirapen. Till slut, blanda i vetemjölet degen. I vetemjölet ska du ha blandat i Bikarbonaten.
Blanda i så mycket vetemjöl som det behövs för att kunna rulla degen.

Ta sedan fram en plåt med bakplåtspapper, rulla sedan degen till en eller tåv rullar på plåten. Platta sedan till rullarna och grädda dem på 175grader i ca 15 min, mitt i ugnen.
När du sedan har tagit ut plåten kan du dirkt skära snitt i rullen så att det blir som snitt, Här väljer du hur tjocka eller smala du vill att just dina snitt ska bli.

Så här blev mina kanelsnitt som jag ska bjua mina arbetskamrater på.


Källa: Sota saker

Ett liv på Ica!

Hej på er!

Idag har jag levt på ica hela dagen, har varit där och jobbat i närmare elva timmar. Det var massor att göra idag och kunderna var många, därför fick det bli ett par extratimmar för mig och det är ju aldrig fel.
Dock så blev mina träningsplaner i form av att hinna på bodypumpen ikväll körd.

Men nu när jag har ätit ett grillat kycklinglår med mitt goda bröd som jag bakade igår ( berättar sen) och ett stort glas mjölk är jag redo för att gå ut och springa, så fort maten har lagt sig det vill säga.

Men se här vad vi fick in i affären idag, söta tomater inte sant?
Ekologiska och allt. Mycket goda!



Medans jag är ute och springer så får ni njuta av ett recept på goda kanelsnitt. Se nästa inlägg.

Sommartallrik!

En bild säger mer än tusen ord:
SOMMAR

Sill med färskpotatis, gräddfil, gräslök och knäckebröd med bregott på, svensk mat är bra!

Djuretik

Kom hem från jobbet för ca en timme sedan och sen dess har jag inte hunnit med så mycket.
Men nu ska jag sätta mig och läsa en engleskt artikel angående djuretik. Det är en av uppgifterna i miljöetikskursen.
Vi ska nämligen diskutera olika frågor inom djuretik så som om djur har samma rättigheter som oss människor och varför i så fall.
Har vi människor rätt att döda ett djur om vi vill fast vi inte får döda människor osv.

Vissa frågor är självklara för många, men när man ska sätta sig och argumentera filosofiskt kring det blir det svårare.
Vad är egentligen rätt och fel?
Hoppas jag blir klokare efter artiklen så att jag kan svara ångorlunda vettigt på frågorna.

hörs senare.

Mer stök från Köket!

Nu har jag nya projekt på gång i köket.
Minns ni att jag skrev om min nya surdegsbok och att jag satt en surdeg i fredags?
Jag har i alla fall fortsatt på den nu, eller jag har hållt på ett par dagar men idag började jag med själv degberedningen.

Jag hoppas nämligen på att surdegsgrunden var redo att användas, även om det såg lite sisådär ut.
Det jag gjorde var att jag tog ca en deciliter av grunden och sen tillsatte jag mer vatten och olika mjölksorter, sen ska nu detta stå över natten. Imorgonbittit ska jag då gå upp tidigt för att hinna slänga i mer mjöl och honung i för sen ska nämligen den degen få jäsa i ca fem timmar och det passar ju bra då jag är på jobbet i lite mer än 6timmar.

Är dock osäker på om jag lyckas. Anne som också har boken säger att man får öva ett par gånger innan man lyckas. Det är just grunden som man måste få bra, blir den bra en gång så är man i hamn. För den degen matar man sen efter varje gång man har tagit utav den och sen får den leva sitt egna liv i kylskåpet, smidigt va?
Så lyckas jag inte tar jag nya tag och försöker igen helt enkelt.

För  jag ska lyckas, i slutet på sommaren är mitt mål att kunna servera ett gott surdegsbröd!


Min rågsurdegsgrund som jag hoppas kommer ge mig många finfina bröd!


Här är det första steget gjort i degberedningen, har nu plastat bunken och så ska det få stå ute så över natten.

Rabarberkräm

Hej!

Idag har jag jobbat, och idag var det verkligen jättekul på jobbet! min arbetsplats är Kanon.

När jag kom hem så fixade jag iordning ett mellanmål som jag åt framför fotbollsmatchen som går på tv.
Sen efter det fick jag ett otroligt baksug, ni vet ett sådant ryck jag kan få ibland.

Tog av det jag hade hemma och slängde ihop både en rabarberkräm och ett par kanelsnittar.

Rabarberkräm har jag goda minnen ifrån. Min farmor brukar nämligen göra det av sina rabarber som hon har i trädgården. När vi var där som yngre fick vi ofta rabarberkräm med kall mjölk till efterrätt. Rabarberkräm är därför för mig förknippat med sommar och farmor och farfars uterum där vi alltid åt på somrarna.

Idag var det första gången jag gjorde det här hemma då jag hade ett par rabarberstänger i kylskåpet.
Följde ett recept från Vår kokbok som var väldigt enkelt.
Dock så minskade jag den angivna sockerhalten då jag personligen gillar att det är lite surt.

Än så länge har jag inte smakat på krämen utan väntar med det tills jag kommer hem från träningen som börjar om en timme.


Till 4-5personer:
  • 500 g Rabarber
  • 4 dl Vatten
  • 2 dl Socker
  • 2 msk Potatismjöl plus ½dl vatten
Gör så här:
Skölj av rabarber och skiva den i tunna skivor.
Koka sedan upp vatten och socker tillsammans. Därefter, häll ner rabarbern och låt alltsammans koka i ca 3-4 min under lock så att rabarbern blir mjuk.
Ställ sedan bort kastrullen från platten medan du blandar potatismjölet i vattnet. Häll sedan ner det i kastrullen i en tunn stråle samtidigt som du rör.
Värm sedan på krämen igen tills en styck bubbla har visat sig. Då är krämen klar och färdig att avnjutas.

Perfekt efterrätt. Tar inte mer än 10-15min!




Bloggtips

Ibland tryter min egna motivation till att skriva eller så hinner jag helt enkelt inte.
Därför tänkte jag ge er lite tips på andra bloggar som jag följer. Dessa bloggar som jag tipsar om nu läser jag dagligen och alla är verkligen bra på sitt sett.

Men detta är bara en liten del av de bloggar jag följer, så fråga mig därför inte om HUR många jag följer. Det blir bara jobbigt att räkna.

Spark i baken
Här bloggar Terese Alven träning, kost och allmänt välbefinnande. Hon har fått pris för årets bästa träningsblogg som hon verkligen förtjänar. Hennes blogg gör en alltid motiverad till att träna och den bjuder på många roliga tävlingar som de flesta kan delta i.

Sota Saker
En inspirerande och söt bakblogg. Det är blogg som bjuder på fantastiskt vackra bilder och som bjuder på lite udda och varierande recept på allt från sylt till surdegsbröd.
Författaren kommer även släppa sin första kakbok i september, en bok som jag redan har förbeställt. För den boken kommer man vilja ha, det kan jag garantera er.
Har öfljt bloggen i ca 9 månader då Jossan var så snäll och tipsade mig om den.

Behind the scenes

Här bloggar Emelie Berglund som de flesta känner igen som Blondinbellas assistent, som hon nu har slutat med. Nu driver hon istället sitt egna företag samtidigt som hon pluggar till civilekonom. En härlig personlighetsblogg där Emelie ger många matnyttiga tips om motivation och råd över hur man strukturerar sina arbetssysslor eller pluggsaker. Hon ger en motivation den dag skolan eller jobbet känns lite fööör jobbigt.

Maja
Kära Maja som jag lärde känna när vi satt med i elevrådet samtidigt. Det är en tjej med en figtherinstinkt utan dess like. Hon är riktigt ambitös med allt hon gör och det känns så roligt att följa henne via bloggen.
Maja har pluggat på en folkhögskola utanför Sundsvall nu efter studenten. Där studerade hon Modedesign tror jag och efter det har hon blivit en sytjej må ni tro.
På hennes blogg kan man läsa om allt möjligt och hon bjuder även på en massa sytips och alla beskrivningar är målande och pedagogiska må ni tro.
Om man inte är intresserad av att läsa om hennes syprojekt eller liknande kan man gå in och läsa bara för att få njuta av hennes härliga skrivsätt.

Josefin

Robins storebrors flickvän som är min så kallade svägerska med andra ord. På bloggen skriver hon om Antons och hennes liv i Halmstad då de drömmer om ett stundande bröllop. Det är alltid kul att läsa hennes blogg för först då inser jag hur lika hon och jag är och hur många gemensamma intressen vi har. Hade vi bott närmare varandra hade jag varit säker på att hon och jag hade umgåtts ofta.

May
Robins mamma som är ny iden är bloggvärlden. Hon skriver otroligt gulliga texter om sin familj och om vardagliga händelser. Det är en söt blogg som man måste följa om man vill ha lite koll på familjen Myte, vilket jag så klart vill. Vem vill inte veta hur sin "svärmor" tänker?
Länkade till Mays blogg när hon var här uppe över sportlovet också då hon hälsade på, kanske var det några som kikade in hos henne då?

Tobias
Tobias är en 20årig kille från Stockholm. Han skriver väldigt mycket om killmode och om hans största passion här i livet, nämligen resor.
Det är kul för jag har följt hans blogg i över tre år nu, man har verkligen fått följa hans utveckling.
Vill man ha tips på mode för killar är det bara att kika in, här finns det gott om det.
Sen jobbar Tobias också på Ica och det gör det hela lite roligare då jag kan känna igen mig i mycket av hans jobbkänslor som han skriver om.


Detta var ett par bloggar.
Och när jag ändå håller på och beskriver olika bloggar kan ni kanske beskriva min blogg i kommentarsfältet, skulle vara kul att se vad ni tycker om min blogg.
Och så fall, vad  vill ni läsa mer av och vad vill ni lsäa mindre om?

Jag på brädan






Här Bjuder jag på lite bilder då jag tränar Step för mig själv i hallen. Bilderna är tagna för en vecka sedan då jag var i hallen och försökte komma på ett nytt pass, lyckades klura ut ett block i alla fall. Ett av fyra det vill säga.
Men det blocket blev också så där jättebra hoppas jag på!

Tänkte visa dessa bilderna då ni nog aldrig ha fått se några bilder på mig när jag Steppar, även om dessa bilderna är lite stela, hade varit kul att få visa er mer. Speciellt för er skåningar som inte kan komma på ett av mina pass och få köra tillsammans med mig.

Step är svettigt, jobbigt, kul och energigivande!

Jag älskar MAT!

Kom nyss hem från jobbet och vet ni vad det första jag gör när jag kommer hem?
Jo jag öppnar kylskåpet så klart, så fort jag kommer hem vill min mage ha mat. Men jag antar att det är mest för att jag vet att det alltid finns mat.

Dukade upp ett liten buffetallrik till mig själv precis med lite av varje som jag hade hemma, kallrökt lax, keso, knäckebröd, körsbärstomater, melon och sallad
Liknade väl mer en middag än ett mellanmål.
Men vad gör det? Jag behöver ju all mat jag kan få i mig, för enligt alla räkningar jag har gjort med  skolan har jag insett att jag alltid äter för lite i och med att jag tränar så mycket, och då förstår ni kanske hur mycket jag borde äta.

Men vad spelar det för roll? Jag älskar mat, jag tror nästan att jag älskar allt som har med mat att göra.
Jag tycker ju om att laga mat, baka, äta mat, analysera mat, planera måltider åt andra och handla. Handla mat hade jag velat göra varje dag egentligen.

Mat är bra saker det, gott är det med.

Min blogg är väl ett bra tecken på min matpassion. För ca 80%av alla bilder är matbilder, hur sjukt är inte det?
Recepten blir allt fler och jag hoppas att ni står ut med allt mitt mattjat ;)

Nu över till något annat! Jag ska nämligen låta matkoman komma till mig när jag ligger i soffan och ser fotboll, det är fina grejjer det.

Måndagssysslor

Ibland är det perfekt att inte börja arbetsdagen förrän klockan tolv.
Idag är en sådan dag, jag jobbar mellan tolv och åtta ikväll och har hunnit med mycket nu på morgonen.

Började dagen med en stor och jättegod frukost, värsta helgfrukosten egentligen då jag lyxade till det på alla håll och kanter, men nu är det sommar och då ska man utnyttja alla långfrukostar man kan, eller hur?


En frukost bestående av:
En skål med mild naturell yoghurt med skivad banan i, egengjorda morotsbullar med salami och gurka på. Sen åt jag även körbärstomater och en passionsfrukt, till drack jag Oboy faktiskt!

Efter den härliga frukosten pluggade jag Miljöetik i två timmar innan jag städade lägenheten.
Nu äter jag lunch, blev en portion av kikärtsgrytan som jag gjorde igår.

Sen när lunchen är i magen blir det bara till att trampa bort till jobbet.

Hörs senare ikväll!

God kväll!

Hej på er.

Idag har jag verkligen inte suttit mycket vid datorn vilket är otroligt skönt. Istället har jag haft fullt upp med annat.
Började inte jobba förrän tio idag fast jag vaknade redan vid sju, då gick jag upp och gjorde i ordning frukost som jag åt i sängen samtidigt som jag läste ut en av Camilla Läckbergs deckare.

Sen cyklade till jobbet och jobbade i fem timmar inte jag åkte hem för att plugga i två timmar.
Därefter blev den förberedelser av en kikärtsgryta innan jag åkte till gymmet.
Väl på gymmet körde jag det nya bodypumppasset! Hur skönt som helst, musiken vara bara så bra!
Jag älskade bicepslåten, biceps är min favoritdel att träna, känner mig starkast där, om man inte räknar med magen.

Nu när jag kom hem åt jag min nygjorda kikärtsgryta, den blev grymt god! Sen lyssnade jag på en föreläsning och nu har jag gett upp alla måste för dagen och bara sitter här och slappar i soffan, skönt!

Ser på fotbollen så klart och undrar om Brasilien kommer vinna, det ser så ut tycker jag. Heja heja, brasilien är alltid en favorit hos mig.

Trötter

Efter en hård arbetsdag måste jag erkänna att jag är rejält trött.
Skulle slutat ett men det var marknad i byn och oväntat mycket folk hos oss på Ica. Därmed fick ajg jobba extra, eller ja det dubbla om jag ska vara exakt.

När jag kom hem efter tio timmars arbetsdag hade jag planerat att göra kikärtsgyta av mina nykokta kikärter sen igår. Men jag var tvungen att ge upp de planerna, orken fanns inte.
Istället blev det ett gäng mackor yoghurt och bröllopstittande.
Måste säga att jag blev tårögd då jag såg klippen från kyrkan. När Daneil sa ja och tårkade en tår från sin kind så blev även jag helt gråtfärdig. Det var så fint, de var så vackra ihop och jag längtar efter den dagen då jag själv får stå längst fram i en kyrka och säga ja till någon.
Hoppas det kommer en sådan dag :)

Nyss tog jag en varm dusch för att varva ner lite och nu landade jag i soffan igen. Denna gång med en kopp te, och hembakta kärleksmums. Ska krypa in under filten nu och läsa lite i miljöetiksboken. Har måååånga sidor att läsa, men tar ett par i taget!

Sen blir det sängen, eller kanske efter lite fotboll, vi får se.


Vad gör ni ikvälll?

Jobbet!

Nu drar Lottan till jobbet.
Har en bra dag folk!

Fortsatt härlig kväll

Nu sitter jag och tittar på fotbollen.
Har faktiskt fått gjort mycket i kväll, kokade massor av kikäret, rengjorde kylskåpet, pluggade, plockade undan alla nyinköpta saker.
Sen har jag även fikat på kärleksmums plus stoppat i mig lite morotsstavar med tacodipp på.
Teet jag köpte var faktiskt gott! Kommer nog kunna bli en tedrickare jag med ska ni se.

Nu sitter jag här klar för att gå och lägga mig egentligen men tittar på fotboll i väntan på att mina käraste ska slå en pling.
Jag längtar så efter att få höra hans röst.
Snart är det bara två veckor kvar tills han kommer hit en/ ett par dagar innan han åker till nästa jobb.
Tänk, tiden går rätt fort ändå :)

Sen ska jag lägga mig i sängen, läsa mig trött och somna.
Imorgon ska jag jobba så det blir att lägga sig i tid.

Ha det bra

Surdegsbok

Sen jag flyttade till Umeå har jag verkligen varit duktig på det här med att baka och stå i tycker jag. Jag tycker det är så himla kul att få göra saker själv i köket och intresset har funnits där länge även om situationen under gymnasiet (inneboendet) gjorde att det blev svårare att få baka.

Sen vi flyttade in i lägenheten och fick vårt egna kök med våra egna redskap, bunkar och kastruller har jag verkligen blivit motiverad till att spendera mer och mer tid i just köket.

Att baka bröd är något som är väldigt avkopplande för mig och resultatet brukar bli SÅ gott. Sen är det väldigt hemtrevligt också att få baka sitt egna bröd, lägenheten och hela trappuppgången doftar underbart då man bakar bröd eller bullar av olika slag.

Man vill ju alltid utmana sig själv och de senaste månaderna har jag försökt bli bättre på det här med surdegsbakning. Surdegsbröd är ju bland det ljuvligaste som finns och nu efter att ha läst om alla positiva effekter en surdeg har rent näringsmässigt blir man ju bara mer taggad till att få sätta igång med de där degarna.
När jag var hos Anne förra lärdagen på personalfest hade hon gjort en jättegott surdegsbröd, ett bröd som man hade kunnat äta hur mycket som helst av.
Hon visade mig en bok som hon alltid utgick ifrån, en bok som hade lärt henne allt om surdegar.
Så när jag stötte på boken inne i stan idag kunde jag inte låta bli, boken blev min och jag är nu helt överlycklig!
Har redan läst en del i den och har redan börjat på en ny surdeg som beräknas vara klar nästa torsdag, om 6 dagar alltså.
Helt galet egentligen, men visst är det coolt!

Lovar att återkomma om resultatet.
Så här ser boken ut!

Fruktfat och Kaffemaskin!

Var på stan innan och unnade mig en del saker som sagt och här ska jag visa vad jag har köpt.

Jag köpte ett fat inne på Åhléns som jag nu har till att lägga upp all frukt på i köket. Ser det inte fint ut?


Som ni ser på bilden så köpte jag även en lite kaffepressare. Den är bara för tre koppar men det är ju alldeles utmärkt för mig.
För i och med att det bara är jag som dricker kaffe här hemma så är det kanske inte så kul att dra fram den stora kaffekokaren varje gång jag blir sugen på en kopp.
Är även bra då jag bara ska fixa ett par matskedar kaffe, som när jag bakar till exempel.
billig var den också, endast 99kr.

Jag köpte även ett Te inne på Kahls Tehandel.
Jag är som många vet nybörjare på det här teområdet och jag gör mitt bästa.
Köpte en KRAVodlat te, ett grönt med citron jordgubb och något annan blaj. Frukostblandning hette det så det är svårt att kommer ihåg vad det  innehöll.

http://publishme.se/771231/imagehandler/?go=upload&cb=tinymce.plugins.ImageHandler.cb_map.id_body

Tror att jag ska göra i ordning en kopp sen och avnjuta det tillsammans med en bit kärleksmums... Blir en perfekt fredagsfika det.


Köpte även en bok och lite annat smått och gott, men mer om det senare.

En bra fredag

Det är en regnig fredag men det är en bra fredag!
Jag är på jättebra humör idag.
Först över att jag fick jobba fem timmar extra, det gillar vi! Sen efter jobbet fick jag åka med min chef in till stan istället för att ta bussen in. Väl i stan unnade jag mig lite saker för den fina skatteåterbärgningen. Inte för att jag spenderade mycket pengar men lite så där lagom.

nu har jag precis ätit kvällsmat och är jättesugen på att blogga om alla nyinköpta saker.
Men först, ännu ett köksryck. Jag ska koka kikärter, sätta en surdeg, diska undan och städa mitt kylskåp!

Hörs senare fina ni

Kålsoppa

Här är ni receptet på den goda kålsoppan jag kokade igår.
God, billig och enkelt är väl tre ord som jag tycker förklarar rätten på ett lämpligt sätt.

Till 4-5portioner
Ingredienser:
  • 1 liten purjolök
  • ca 500 späd vitkål
  • 1-2msk smör eller margarin
  • 300 g potatis
  • 1 liter vatten
  • 2grönsaksbuljongtärningar
Gör så här:
Snitta, skölj och skiva purjolöken. Strimla vitkålen. Smält matfettet i en gryta och fräs sedan lök och kål utan att det får färg. Skala och tärna/skiva potatisen under tiden. Häll sedan i potatisen, vattnet och buljongtärningarna. Låt soppan koka upp under lock i ca tio minuter. När potatisen är mjuk är soppan klar.
Visst låter det enkelt? Lika enkelt är det också!


Servera gärna med en bit nybakat bröd.

Detta är en perfekt vardagsmåltid må ni tro.

Morotsbullar

Morotsbullar är ett par bullar som blir väldigt saftiga och som går alldeles utmärkt att frysa. För visst är det lyxigt att komma hem och så finns det bullar i frysen som man snabbt kan tina och bara bre lite smör på?
För mig är det ialla fall lyx.

Här är Receptet:
Ingredienser:
  • 25g Jäst
  • 5 dl Vatten
  • 50 g Smör ( ska vara rumstemp.)
  • 2 tsk salt
  • 2 msk flytande honung
  • 2 morötter, rivna
  • 1 dl Linfrön
  • 5 dl Rågsikt
  • 9 dl Vetemjöl
Gör så här:
Rör ut jästen med ljummet vatten i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen tills den är smidig, dett tar ca 7-10min.  Låt sedan degen jäsa i minst en timme. När jag gör dessa bullar låter jag degen få jäsa i minst två timmar, då brukar den kännas bra. Men det räcker även med en timme i fall man vill göra det snabbare, men ur näringssynpunkt är det alltid bra att låta degen jäsa länge.
Ta upp degen ur bunken och knåda den på ett lätt mjölat område.  Dela biten i ca 20 bitar ( har degen jäst länge kan du dela den i fler delar och ändå få lika fin bullar). Pensla bullarna med vatten och vänd dem i solrosfrön. Lägg dem på en mjölad plåt eller en plåt med bakplåtspapper.
Låt sedan bullarna få jäsa i ca 30 min innan du gräddar en plåt åt gången i mitten av ugnen på 225grader.
Grädda i ca 10-15 min, beroende på hur stora bullarna är.
Låt bullarna sedan svalna på en handduk eller ett galler.

Lycka till



Hemma

Hej igen
Har nu landat efter en jobbdag.
Det är kul att jobba men det är alltid lika skönt att få slänga sig i soffan igen. Nu sitter jag och tittar på fotbollsvm och glider runder på internet.

Lägger snart upp två inlägg angående det jag bakade/ lagade igår.


Jobbdags

God morgon!
Idag ska jag jobba men fick en timme sovmorgon då jag inte ska börja jobba förrän klocka nio.
Har därför haft en väldigt lugn och skön morgon.

Vet inte riktigt hur länge jag ska jobba men efter jobbet så har jag inga större planer mer än att titta på fotboll och plugga lite lätt.

Recept på Morotsbullarna har efterfrågats och därför kommer det inlägg i eftermiddag där jag skriver receptet på bullarna men även på min goda kålsoppa.

Nu ska jag äta upp frukosten och packa matlådan innan jag cyklar över havet till grannbyn Obbola där jag jobbar.

Jobbdags

God morgon!
Idag ska jag jobba men fick en timme sovmorgon då jag inte ska börja jobba förrän klocka nio.
Har därför haft en väldigt lugn och skön morgon.

Vet inte riktigt hur länge jag ska jobba men efter jobbet så har jag inga större planer mer än att titta på fotboll och plugga lite lätt.

Recept på Morotsbullarna har efterfrågats och därför kommer det inlägg i eftermiddag där jag skriver receptet på bullarna men även på min goda kålsoppa.

Nu ska jag äta upp frukosten och packa matlådan innan jag cyklar över havet till grannbyn Obbola där jag jobbar.

Tips på mellanmål

Ikväll har jag kört vad som enligt mig är ett skönt Corepass med fem tappra deltagare.
Det är skönt att leda Coren för att alla ger verkligen järnet och sen är passet så kort att man verkligen orkar instruera på ett positivt och målande sätt hela tiden, vilket är viktigt på sådana pass för att tekniken ska sitta.

Men men nu när jag har kommit hem och dushat och så där så har jag även i vanlig ordning fixat till ett lite mer matigt mellanmål.
Idag blev det nybakt morotsbulle med leverpastej, ättiskgurka och en annorlunda filtallrik. Jag hällde upp vanlig fil, rev ner en helt äpple och strödde på lite Kanel på toppen.
En annorlunda men frisk filtallrik. Det blev faktiskt väldigt gott och det är ett enkelt sätt att få i sig ett mättande livsmedel ( fil) med högre andel fibrer i, äpplen är som vi vet rikt på fibrer.

Ibland behöver det inte vara så svårt att variera sitt mellanmål lite.
Jag menar ser det inte gott ut?

Färdiga matresultat

Nu har jag stökat klart i köket för denna gång.
Är himla nöjd med alla resultat faktiskt, det är så kul när något bli bra.
Extra nöjd blev jag på morotsbullarna, de hade en höjd som var super!

Här kommer lite bilder.

Här har jag packat ner mina fina kärleksmums i en stor låda och nu är de nedfrysta i frysen. Kärleksmums är ett bra exempel på kakor som är lika goda efter upptining.

Perfekta bullar enligt mig själv, nyttiga supergoda och jättefin form samt höjd på dem.


Här kokar jag Kålsoppa som jag precis har slukat i mig till Lunch. Recept på den kommer senare!

Nu ska jag försöka ta mig i kragen när det gäller pluggsidan!
Men först jag ska packa bullar i påsar.

Träningspepp!

Jag har länge följt Sveriges bästa träningsblogg nämligen Spark i Baken. Det är en blogg som innehåller många roliga och effektiva träningstips och pepp.
Man blir alltid peppad av att gå och träna när man läser den, och bloggen känns mer som en rolig träningstidning än en blogg för mig.
Men nu är det så här att Terese har även börjat driva en blogg på Topp Hälsa, den hittar ni HÄR. Även den bloggen är lika bra och peppig och vips säger det bara, sen är man beroende av att läsa vidare!

Jag tror att många har svårt att hitta motivationen till att träna nu på sommaren. Det är inte så konstigt nu när solen börjar visa sig allt med, då kanske inte gymlokalerna är alltför lockande?

Därför tänkte jag ge er små träningstips:
  • Flytta ut träningen från gymlokalen till den gröna gräsmatten eller motionsslingan i skogen. Att träna utomhus ger kanske till och med bättre resultat än löparbandet tex. Samt att det ger en frisk luft och ny energi som gör att man ofta orkar de där lilla extra. Varför inte träna tillsammans med en kompis?Istället för att ligga på stranden tillsammans nu på semestern kanske ni kan dra på er ett par sköna skor och ta en snabb promenad på stranden istället? Det finns många sätt att göra träningen lätt under sommaren, det gäller bara att tänka outside the box you know.
Lycka till kära vänner!

Bak och stök dag!

Hej på er!

Idag är det en bra dag, jag är ledig vilket är skönt då jag kommer jobba mycket nu de kommande dagarna plus att det är jättefint väder!
Men jag har inte planerat att gå ut så mycket även om det lär bli en skön promenad i solen i eftermiddag.

Nej idag blir det en riktig bakdag!
Det har börjat bra må ni tro. Jag har redan satt en bröddeg och är snart klar med en panna kärleksmums. Och det är inte dålig gjort med tanke på att jag vaknade klockan tio, ja ni läste rätt klockan TIO!
Okej att jag inte stälde någon klocka men ändå, fast jag somnade inte förrän ett då jag håller på att läsa en väldigt spännande deckare.

Jag har som sagt flera produkter idag och det jag sk göra är att jag ska baka morotsbullar(som jäser just nu) jag ska göra kärleksmums( som snart ska glaseras) sen ska jag göra Müsli samt lite mat till mig själv i form av soppa.

Hörs senare.
Här kommer lite bilder från köket där allt det goda görs.

Här är allt ingrediense till Kärleksmumsen plus min deg där i bakgrunden som jäser för fullt.

Långpannan är förberedd ( jag brukar korta av pannan på deta sätt för att få mumsen högre)

Här dagens receptsamlingar

Här är den goda glasyren som jag nu ska lägga på kärleksmumsen...

Färdiga resultat kommer senare!

Rutinliv

Just nu bygger mitt liv på rutiner med många aktiviteter inplanerade så att jag slipper känns mig så ensam här uppe i Norr. Tycker faktiskt att jag lyckas väldigt bra med att fördriva tiden. Men observera då att även fotbollstittande är en av aktiviteterna, bara så att ni inte tror att jag hetsar ihjäl mig av andra slag.

Började denna dag med jobb i åtta timmar, sen var det att åka hem för att käka och prata med mamma itelefon. Sen efter det åkte jag till gymmet och tränade både Core och Activio 60min HI.
Träningen gick jättebra idag och spinningen gick mycket bättre idag än igår då jag var tung i benen.
Man får en sådan härlig kick efter varenda spinningpass det är helt otroligt, likadan kickar som på steppen.

Efter det åkte jag hem duschade pratade med nära och kära i telefon och nu har jag pluggat en sväng.
Det är typ så jagvill att varje dag denna sommar ska se ut, eller nej kanske inte riktigt men jag älskar rutiner. Rutiner får tiden att gå fort och det gillar vi!

Kul är också att jag har fått jobb denna vecka också även om inte ens semesterperioden har börjat än, men jag vet i och för sig inte riktigt hur mycket. Men allt är mer än ingenting.

Nu ska jag krypa ner i sängen och läsa i min bok som jag lånade på biblioteket förra helgen.
Vi hörs mer imorgon.


paj och träningssöndag

Hej på er.
Har precis kommit hem efter två timmars träning. Det var länge sen jag tränade två långa pass efter varandra på gymmet så idag var det dags kände jag.

Började med en timme Bodypump följt av Spinning. Jag kan ge er ett tips: Tränar ni Bodypump, gör det regelbundet. Jag har varit jätteduktig med det innan men nu de senaste två månaderna har jag slakat efter en del i och med att jag har haft fullt upp med min egna träning så som step och Core. Har därför bara kompletterat det med löpning. Pumpen var riktigt jobbig idag så det lär väl bli träningvärk imorgon, men det är ok. Kunde ju varit smart att ta lite mindre vikt än vad jag brukar för att komma i fas igen men ussch det skulle aldrig mitt samvete klara, det var bara att kämpa emot smärtan.

Nu sitter jag här i soffan och letar efter orken till att gå ut i köket och göra en hel hög med mackor och hälla upp fil.

På tal om köket gjorde jag en jättegod Köttfärspaj innan idag. Det var inte bara köttfärs utan det var även rivnaa morötter och vitkål i. Smakade lite mer åt kålpuddinghållet och det blev jättegott.
Gjorde en stor paj så nu har jag fem matlådor till godo. Skönt för då slipper jag laga mat varje dag.


Paj i stora lass!

Måste bara berätta en annan rolig sak.
Min mamma cyklade halvvättern idag, det är hela 15mil och hon kom runt banan på bara 8timmar. Hur grymt är inte det?
Jag har helt enkelt en supermamma!

Personalfest

Igår var jag på personalfest med Gymmet.
Hur kul som helst, det var verkligen en toppen eftermiddag och kväll.
Dagen började med att vi samlades i hallen, ingen aning om vad vi skulle göra. Allt vi visste var att vi skulle ha träningskläder på oss.
När vi kom dit hade Niklas en av våra spinningainstruktörer med sig en STOR väska och sa att vi skulle ner i budohallen där alla kampsportsaktiviteter håller hus.
Det väntades nämligen kampsport1

Niklas är instruktör i väldigt många olika kampsporter i här i Holmsund så vi fick låna kläder av honom och sen visa han oss massor av olika saker och som vi kämpade.
Vi lärde oss att kasta, lite självförsvar, boxas, brottas och sparkas. Ja vi fick tilloch med lära oss att strypa varandra, haha det var SÅ kul!

Vi slutade det hela med att vi fick gå loss på boxningskuddar och shit va roligt det var, jag har inte varit så slut på länge. Tänk er att träna med bara andra instruktörer i en hall, instruktörer som alltid ger allt och som peppar som bara den. Det var verkligen något som höjde mig oerhört! Jag var genomsvettig efterråt vill jag lova er...

Efter lite mer än en timmes tränings duschade vi ,bastade och gjorde oss i ordning för att sen åka hem till Anne där det bjöds på trerätters middag och massor av lekar och sång!
Det var en kväll som aldrig innehöll mycket kan man minst sagt säga.
Strax efter två gick vi hem helt slut i både armar och ben efter kampsporten men även i käkarna efter alla skratt.
Tack för en trevlig kväll.

Efter en sån kväll blir man taggad till tusen att träna ännu hårdare och bli en ännu bättre instruktör, alla där är liksom mina förebilder, och i september åker vi ner till stockholm tillsammans och kör stenhårt på Super saturday med Less mils.

Hade kameran med mig men jag hade så kul att jag glömde bort den helt!
Men nu hinner jag inte skriva mer för nu är snart min paj i ugnen klar, men mer om det sen.

Dåligt väder, mysig musik.


Efter ett par dagar med fint väder här uppe i norr verkar det vara vår tur med det dåliga vädret.
För idag är det verkligen skitväder.
Vaknade vid nio av att blåsten höll på att ta sönder vår balkongdör. Som det blåser nu! Det har blåste hela förmiddagen och för en liten stund kom även regnet. Himlen bara öppnade sig och regnet öser nu ner.

Jag ska iväg på personalträffa med gymmet ikväll och jag är glad över att vi flyttade in aktiviteterna under tak. Vi ska nämligen leka lekar först när vi samlas vid tre och därefter ska vi gå hem till Anne där vi ska få middag.
Hoppas på en rolig dag.

Än så länge har jag haft en bra dag. Jag har städat lägenheten och sen har jag pluggat. Gjorde en av de där gruppupgifterna som jag skickade iväg, nu är det bara tre inlägg kvar i gruppdiskussionerna innan den uppgiften är avklarad. Har även gått igenom en föreläsning och så där. Kursen är väldigt flummig ibland men det är ändå intressant. Jag är bara glad att jag inte läser den samtidigt som jag är stressad för då hade man aldrig klarat av det tror jag. Man måste liksom ha tid till att bara sitta och förstå hur de där filosoferna tänker.

Tänkte nu tipsa om lite mysig/skön musik som passar bra en sådan här regnig dag då man bara vill ligga hemma under en filt och ta det lugnt.







Studenttider!

Grattis till alla er studenter springer ut idag!

Jag finns min student från förra året väldigt väl så klart och när jag tänker tillbaka på det så bubblar det upp massor av olika känslor. Men det ska jag verkligen inte skriva om nu!

Jag vill bara gratt Mijah lite extra nu när hon springer ut om ca tre timmar! Hade jag varit i K-stad hade du fått en stor kram min vän.
Här är en bild från förra året då Mijah var den som satt brevis mig i Aulan, då skrattade hon åt mig för jag var så galen.Undra hur hon själv är nu när hon har upplevt den magiska känslan i Aulan!

Grattis ännu en gång nu min vän!

Själv ska jag snart iväg och jobba om lite mindre än två timmar. Innan dess ska jag käka ännu en portion av Tonfisklasangen och även cykla inom Biblioteket en sväng.

Miljöfilosofi

Hej på er!

Det blev en relativt lång jobbdag idag, hela sju timmar fick jag jobba. Skönt det må ni tro.
Nu när jag kom hem såg jag att min bok till sommarkursen hade kommit, glad är jag för det!

Därför tog jag tag i plugget lite. Har nu gått igenom första föreläsningen på internet och ska nu skriva ner anteckningar och läsa ett par kapitel.

Det är faktiskt rätt roligt, även om ämnet Etik och Filosofi är helt nytt för mig så är det verkligen intressanta saker vi får lära oss.

Blir att plugga i ca två timmar till innan jag senare ska iväg till jobbet igen. Det vankas nämligen personalmöte och då ska vi äntligen få ut ett schema i handen! ME LIKE.
Men först plugg och mat( tur man lagade en stor gratängform med mat igår, räcker till sex portioner!).


Ha lustig bild, såg först nu att samtidigt som jag läser om miljöetiska frågor är jag inlindad i en filt med löv på och har världskartan som bakgrund, vadå gå in i ämnet ;)

Jobb

Nu ska jag cykla iväg till jobbet, om en stund i  alla fall. Först ska jag packa ner lunchlåda och så vidare.
Hörs i eftermiddag någon gång.

Blomvakt

Nu när det är sommar har jag gått och blivit en liten blommamma.
Jag vaktar nämligen Lottas två växter.
Lotta kommer vara hemma hela sommaren och i och med att jag stannar kan jag lika bra ta hand om dem.

Det är lite kul att få mer växter in i lägenheten också, även om det inte är mina egna så piggar de upp miljön här hemma. Bör nog köpa fler växter/blommor så småningom, då blir om inte annat Robin glad.

För det är nämligen Robin som är "blomansvarig" här hemma i vanliga fall, så i sommar har jag dubbelt ansvar. Både våra och Lottas växter.
Det här blir spännande att se hur det går, jag tror jag kommer klara det ;)

Visst är Lottas växter coola?
Blomman till vänste är SÅÅÅ ball!

Tonfisklasange!

I väntan på att Malin ska komma hit så har jag lagat mat. Eller ja maten är i ugnen så snart är det klart.
Det blev Tonfisklasange idag, det är jättegott kan jag meddela.

Så här såg det ut sist jag lagade det:


Det har börjat regna här uppe nu, och det är nästan mysigt kan jag tycka. Då kan jag och Malin sitta inomhus med gott samvete.

Var hos Tandläkaren innan och det gick jättebra. Behöver inte fler efterkontroller efter den jag hade idag. Bettskenan fungerar super och jag har ingen värk längre. Dock så fick jag vänta väldigt länge på att få komma in till tandläkaren, hela 30min. Men sköterskan var snäll och kom ut till väntrummet flera gången för att be om ursäkt. Då kan jagtycka det är ok att vänta, så länge personalen är trevlig och informerar en om vad som händer. Jag menar de kan ju inte alltid rå för att patienten innan mig tar längre tid än planerat eller hur?

Nu blir det mat!

Ledig idag!

Idag är det min första lediga dag sen jag slutade skolan för terminen.

Känns konstigt men bara för att jag är ledig är det ju inte så att jag inte har något att göra.
Nej för först ska jag läsa lite på artiklen angående sommarkursen, sen ska jag invänta ett samtal på banken innan jag går ner till tandläkaren.
Efter det besöket ska jag hem laga lunch och invänta Malin. Hon kommer hit och ska skriva de nya kostvetarnas välkomstbrev med mig. Vi ska ju bli deras faddrar så därför ska vi skicka ut ett litet välkomstbrev så att de känner sig ordentligt välkomna.

Sen blir det Corepass ikväll så helt utan jobb är jag ju inte ;)

Vad ska ni göra denna onsdag? Är det lika muligt väder hemma i Skåne som det är här tro?

Nyinköpta skor!

Jag köpte nya skor igår när jag var i stan.

Har varit sugen på det jättelänge då det är kul att uppdatera garderoben lite inför sommaren. Men som alltid tycker jag det är svårt att hitta skor som passar just mig.
Men igår hittade jag hela tre par som jag ville ha, och jag köpte alla så klart i och med att det var på skopunkten. Fick därför bara betala för två par. Sådant gillar vi!

Var ute efter minst ett par högklackade skor att ha till utgång men efter att ha testat hur många som helst så gav jag upp, kände mig inte bekväm. Det får helt enkelt bli plattskorsutgångar i framtiden. Tur jag har växt till mig så att jag slipper känna mig kort.

Här är mina nya skor!




Ingen step!

Vid den här tidpunkten på veckan brukar jag alltid vara helt utslagen efter ett skönt steppass. Men denna veckan är det tyvärr inte så, för idag blev det ingen step.
Det är en vecka full av aktiviteter så som avslutningar både i skolan och vid fritidsintressen och det märks på gymmet.

Hela anläggningen sover och idag var det väldigt få bokade på steppen, så få att de till och med bokade av sig nu innan ikväll då de väl insåg hur få de skulle bli annars.
Så när jag kom till hallen kom ingen annan, så då var det bara att trampa hemåt igen.

Tråkigt men samtidigt lite skönt att det var just ikväll för min mage är lite krånglig idag så det mår bättre av att ta det lugnt tror jag. Men det var ändå skönt att få lite frisk luft när jag cyklade.
Det finns alltid något positivt i något som man först ser som negativt, visst?

Innan idag har jag jobbar, och shit va roligt det var idag. Jag fick äntligen lite inskolning angående frukt och grönt avdelningen som jag är ansvarig för i sommar. Känns som om jag fick bra koll på det och det var väldigt roligt. Hon som "lär"  mig är sjukt trevlig så det är kul.
Trvis väldigt bra på jobbet vilket är tur nu när det är det som mitt liv snurrar runt ...

Efter jobbet har jag bara varit hemma och tagit det lugnt.
Har även börjat plugga lite på sommarkursen som jag läser. Miljöetikskursen verkar än så länge väldigt intressant, men minst sagt flummigt!

Nu ska jag läsa vidare och lägga upp bilder på mina nyinköpta skor!

Här sitter jag fortfarande i träningskläder, kanske bör byta om?

Step snart!

om mindre än en timme är det dags för step, sen ska jag hem och blogga!

Hörs då

Vackra Holmsund!

Ojojoj, nu har jag verkligen sett hur vackert Norrland kan vara.
Inte visste jag att Holmsund hade så mycket vacker natur att uppleva. Tog en härlig cykeltur innan och besökte då lövöudden och lövön, där finns det otroligt vackra hus men även väldigt fin natur!
Skogen var fyllda av blåbärs och lingonris och havet omringade hela skogen på ett otroligt vackert sätt.

Jag längtar tills alla snår fylls med bär som jag kan plocka av i massor! ÅH jag vill jag vill jag vill plocka nu!
Det kommer nog bli en väldigt fin sommar trots allt. Tur att jag hittade det där naturområdet, nu har jag både nya löparslingor och bärställen!

Plus att mitt ude på udden låg ett helt underbart område av hus, helt nybyggt och sååå modernt! Att få se de husen i den naturen med vattnet och allt fick mig att bara vilje flytta in dit och bli "vuxen".
Men ussch jag skulle aldrig klara av att bo så här långt från min familj under en längre tid så risken att jag stannar här uppe resten av livet är nog minimal, även om det är vackert, SÅ vackert!

Efter cykelturen stack jag till Konsum och handlade en Vattenmelon som jag nu sitter och mumsar i mig, gottgott!

Resten av kvällen kommer att spenderas genom att sortera skolpapper och sätta in dem i pärmar och så vidare. Sen ska jag sova för imorgon väntar det jobb, på två ställen ;) Både på Ica och på gymmet!


Fika på stan

Idag gjorde jag något mycket ovanligt.
Jag mötte upp ett par vänner på stan och sen gick vi och fikade. Tänk att för ett år sedan fikade jag jämt och sen jag flyttade till Umeå har jag inte ens fikat mer än typ fem gånger, helt sjukt! Men ekonomiskt.
Men idag så åker Jossan och Lotta hem och då var vi tvugna att träffas en sista gång. Malin som pluggade med oss i höstas var även i stan en sväng så då passade vi på att träffa henne.

Det blev en mysig fikastund och tiden bara sprang förbi.
Ha en skön sommar där hemma tjejer, jag kommer sakna er!

Efter att vi hade sagt hejdå så gick jag en stund på stan, fick faktiskt en del inhandlat. Handlade bland annat tre par skor på skopunkten som jag ska visa för er senare tänkte jag.

Men nu ska jag ta en cykeltur runt Holmsund så att jag lär mig att hitta i hela byn. Ett perfekt sätt att röra sig på när man är för osugen på att springa eller ta sig till gymmet.


Här är min goda fika. Espressotårta som var jättegod och en minst lika god Latte till.
Det satt som en smäck.

Grillkväll med tjejerna

Började dagen med ett härligt jobbpass!

Därefter fick jag ett städryck när jag kom hem, kanske mest för att jag läste Josefins blogg och blev inspirerad av henne.
I alla fall så fick golven sig en omgång idag då jag skurade dem för fullt efter att damsugaren hade gjort sitt. Allt går lättare med en tennismatch i bakgrunden ;)

Efter det lilla rycket kom jossan och Lotta hitcyklandes från stan. Därefter förberedde vi en massa grillmat och inväntade Julia som också kom hit. När hon kom satte vi igång engångsgrillarna och grillade för fullt.
Sen blev det en jättehärlig grillmiddag här med många skratt och till dessert blev den Lottas moussetårta och glass som Jossan hade med sig.

Tack för en helhärlig kväll tjejer, det behövde jag verkligen!
Imorgon blir det jobb på förmiddagen och sen ska jag ta mig in till stan för att träffa en del vänner över en fika.

Här kommer lite bilder från kvällen!

Vi lyxade till det med färdigmarinerat kött( oj vad längesedan det var jag åt kött) och gjorde fina grillspett.


Lotta och jossan diskar lite mellan varven

Jossan blev köttmästaren för kvällen och skär nu upp det färdiggrillade köttet.


Vi dukade fint...

Och åt gott!

Hejdå Älskling

Idag har Robin tagit tåget hem till Skåne.
Följde med honom till stationen och efter massor av kramar, en del pussar samt ett par tårar fällda på hans axlar sa jag hejdå och gick mot bussen hem och han klev på tåget som tar honom till Skåne.

Ussch det är inte kul att veta att det är en månad tills vi ses nästa gång och då väldigt kort innan han drar iväg till kollojobbet.

Men jag har lovat honom att tänka positiva tankar och det gör jag, för jag menar vi har klarat Australien och jämfört med det är detta ingenting!
Längtan kommer vara stor men glädjen när han kommer hem kommer vara större.

Nu ska jag sova för att orka jobba imorgon.
Och efter det kommer Lotta och Jossan hit för att grilla och ha det bra tillsammans.

Dagens efter känslor!

Ja nu är det gjort!
Tentan är skriven och klar, det kändes faktiskt jättebra. Kan knappt förstå varför jag vara så himla nervös igår, kanske var det för att vi fick vänta så himla länge på vår skrivtur?

Satt och skrev i över fyra timmar och därmed slog jag mitt tidigare tentaskrivningsrekord ;) Kan lova er att min hand var något mörbuldad efterråt.
Efter tentan gick vi hem till Josefin och hade det bra. Det var mysigt att få sitta och prata med all tjejer nu innan de flest åker hem.
Ska bli jättekonstigt att alla åker hem nu och inte jag. Men så är det, denna sommaren får bli en Norrlandssommar.

Idag ska jag jobba mellan ett och åtta i kväll. Tänkte egentligen att jag skulle vara med robins och hans vänner ikväll men nu blir det inte så då jag fick jobba lite extra. Ska ju jobba i helgen också så då kan jag behövs sova gott ikväll.

Nu på morgonen ska jag bara ta det lugnt, kanske ta en promenad.
Här är bilder från gårdagens promenad.


En av de vackra synerna jag cyklar förbi på väg till jobbet då jag cyklar över broarna mellan Holmsund och Umeå.

Jag med Holmsunds sågverk ibakgrunden, det är sågverket som gör att det alltid luktar sågspån vid hamnen, gott!


Tentaångest!

Ussch, idag är det verkligen ingen dag som jag gillar.
Eller på sätt och vis gör jag det, jag har tentan klockan fyra i eftermiddag. Det är väl mest tiden som jag gör mig nere, varför skriva så sent för?
Har länge tänkt på hur jag ksa fördriva dagen men har fortfarande inget bra svar.
Sov i alla fall länge, ändå till tio!
Men sedan dess har jag suttit och pillat i min gröt, utan att få ner speciellt mycket i magen, och det har gått en timme.

Jag är nervös för tentan för det är en stor tenta och allting är så brett. Det känns som om det kan komma vad som helst på den.
Vi kommer få 3 essäfrågor och antingen kommer man väl klara alla pga det kommer ens bästa ämne eller så går det sämre.
Även om jag tror jag har koll på allt så har jag ändå en klump i magen.
Jag menar tänk så blandar jag ihop alla kolestrolvärden, vilka fetter som gör vad med insulinkänsligheten, vad man ska tänka på vid e olika amningsstadierna, vad som är speceillt för äldre människor och varför, vad småbarn inte får äta, vilka näringbrister en vegan kan få, vilka olika steg det finns i Ateroskleros processen, hur det metabola syndromet fungerar och så vidare.

ÅH jag får försöka samla mig nu och sen ska jag gå till affären för att handla tentamat.
Sen ska jag bläddra igen anteckningarna igen innan jag cyklar in till skolan.

Sorligt är det också i och med att idag är det sista gången på så där tre månader som jag träffar många av vännerna från klassen. Kommer bli sorgligt.

Men men, Håll tummarna för mig idag.
Orkar jag bara skriva i alla de fem timmarna så kommer allt annat lösa sig, jag har alla svaren någonstans där bak i huvudet, det gäller bara att hitta dem...


Jag är helt slut!

Jag är helt slutkörd.
Efter en dag full av plugg samt step nu på kvällen så var det ett under att jag orkade fixa ihop ett mellanmål och duscha!
Nu blir det Sängen och repetera Corepasset som har premiär imorgon, sen ska jag sova.

Hörs mer imorgon då jag förhoppningvis har mer krafter kvar.

Stooor frukost för mycket kunskap!

Har precis ätit upp hela den här frukosten och nu ska jag börja plugga.
Klockan är inte mycket jag vet, men får ju passa på och plugga nu i och med att jag har pass och sånt ikväll.

HA en skön tisdag, hoppas det är lika soligt som här uppe.

RSS 2.0