Surdegsgrunder.
I detta inlägg ska jag förklara hur du enkelt gör en surdegsgrund. En grund som jag använder i mina surdegsbröd.
All fakta här är hämtat från Martin Johanssons "Surdegsbröd" bok. En bok som jag kan rekommendera till alla er brödälskande människor.
Att starta en surdeg:
Rågsurdegsgrund:
Dag 1 morgon:
Låt blandningen stå i ca 3 dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.
Dag 4 morgon:
Dag 4 kväll:
Dag 5 morgon:
Om surdegen efter 10-12 timmar har rest sig ordentligt och har en konsistens som liknar chokladmousse är din surdegsgrund klar.
Vetesurdegsgrund:
Att starta en vetesurdegsgrund kan vara lite krångligare än att starta en rågsurdeg. Därför kan man använda lite av rågsurdegsgrunden som hjälp då går det och snabbt och enkelt.
Dag 1 morgon:
Dag 2 kväll:
Hur man matar och förvarar en surdeg på ett lämpligt sätt kommer senare i veckan.
Lycka till med grunderna i fall ni nu testar er på det!

En påbörjad vetesurdegsgrund till vänster och en nymatad rågsurdegsgrund till höger.
All fakta här är hämtat från Martin Johanssons "Surdegsbröd" bok. En bok som jag kan rekommendera till alla er brödälskande människor.
Att starta en surdeg:
Rågsurdegsgrund:
Dag 1 morgon:
- 100 g (1dl) ljummet vatten
- 30 g (½dl) rågmjöl
Låt blandningen stå i ca 3 dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.
Dag 4 morgon:
- 100g (1 dl) ljummet vatten.
- 90 g (1½dl ) rågmjöl
Dag 4 kväll:
- 100 g (1 dl) ljummet vatten
- 60 g (1 dl) rågmjöl
Dag 5 morgon:
Om surdegen efter 10-12 timmar har rest sig ordentligt och har en konsistens som liknar chokladmousse är din surdegsgrund klar.
Vetesurdegsgrund:
Att starta en vetesurdegsgrund kan vara lite krångligare än att starta en rågsurdeg. Därför kan man använda lite av rågsurdegsgrunden som hjälp då går det och snabbt och enkelt.
Dag 1 morgon:
- 5 g (1tsk) rågsurdegsgrund
- 50 g (½ dl ) ljummet vatten
- 50 g (1 dl) vetemjöl special
Dag 2 kväll:
- 100 g (1½dl) vetemjöl special
- 100 g (1dl) ljummet vatten
Hur man matar och förvarar en surdeg på ett lämpligt sätt kommer senare i veckan.
Lycka till med grunderna i fall ni nu testar er på det!

En påbörjad vetesurdegsgrund till vänster och en nymatad rågsurdegsgrund till höger.
Kommentarer
Trackback