Ljust surdegsbröd

Jag tänkte dela med mig av ett jättebra recept på ett otroligt gott surdegsbröd. Det är gjort på en surdegsgrund baserat på vetemjöl. Brödet består mest av vanligt vitt vetemjöl men även av en del rågmjöl. Det är alltså inte lika nyttigt som grovt bröd men ändå nyttigare än vanligt ljust bröd då surdegsbröd har en positiv effekt på näringsupptaget av minaler ocb vitaminer som finns i mjölet. ( Mer om det en annan gång)

Så här gör ni:

Dag 1 kväll:
  • 1 dl vetesurdegsgrund
  • 2 dl ljummet vatten
  • 2½ dl Vetemjöl special
  • 1 dl rågmjöl
Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke, täck med plastfolie och ställ lite lagom varmt under natten. (22-24 grader blir bra)

Dag 2 morgon:
  • Surdeg från gårdagen
  • 4½dl vatten
  • 12½dl Vetemjöl special (ca)
  • 1 msk Salt
Blanda allt utom saltet i en rymlig bunke. blanda om ordentligt och håll på så i ca 8-10 min ( bra träning för armarna må ni tro, det underlättar att ha en bakmaskin här, så grattis till alla er som har det) Efter denna degblandning häller ni i saltet och blandar i ytterligare någon minut. Att hälla i saltet i ett senare skede får brödet att jäsa snabbare och ger mer volym till det färdiga brödet.  När degen är klar ska den kännas spänstig och släppa bunkens kanter.
Gör den inte det nu så låt degen vila i ca 5 min och ge den en omgång till. Det hjälper ska ni se.

Sen smörjer ni en plastlåda som har lock med lite neutral olja ( en 3liters låda blir lagom). Lägg sedan i degen och sätt på locket. Låt degen sedan jäsa tills den uppnått dubbelstorlek. Tar mellan 4-6 timmar beroende på hur varmt det är och så vidare. Ha inte bråttom här, utan känn på degen och lär dig när degen känns klar. Låt inte klockan styra bakningen, att baka tar tid ibland.
Under tiden ska vi nu vända på degen ett par gånger. Första gången är efter en timme och sen var 30:e minut. Det ni då gör är att in blötar händerna och tar tag om degen först i höger sida, ändå nerifrån och viker upp degen till mitten, sen gör ni det på vänster sida och till slut vänder ni upp och ner på den.
Detta gör att degen blir spänstig.

Degen sjunker i volym efter varje vikomgång, men det höjer sig sen mer än någonsin precis innan du ska börja vika nästa gång så var inte orolig. Så här såg min deg ut när den var klar.

Min deg jäste så bra att tom locket åkte upp.

Sätt ugnen på 275 grader långt innan degen är helt klar så att ugnen verkligen hinner bli het. När degen är färdigjäst häller du försiktigt upp den på ett välmjölat bord eller arbetsyta. Låt degen glida ur bunken här, det går bra i och med att du har haft olja i lådan.
Skär sedan degen i två lika delar utan att luften trycks ut.
Sedan drar du ut degen så att den blir som en rektangel, sen bara viker du ihop den på längden. Låt skarven ligga på sidan av brödet, då kan brödet eventellt spricka upp där vid gräddning och du får en fint bröd.

Så här det se ut:

Två fyrkantiga degklumpar med en massa luft i, det ska det vara.


När du har vikt ihop bröden så lyft sakta och försiktigt över dem till en plåt, allt för att luften ska få stanna kvar.
Sedan ska de gräddas. Sätt in dem i ugnen och sänk genast temperaturen till 250grader. Det man gör också precis när man har satt in brödplåten i mitten av ugnen det är att man sätter en annan plåt längst ner med ett par isbitar på. När isen sedan smälter kommer det bildas ånga i ugnen, ånga som ger våra bröd en härlig skorpa.

Efter 15min öppnar vi luckan och vädrar ut ångan, sänk sedan ugnsvärmen till 200 grader. Efter detta ska vi öppna ugnen var femte minut för att vädra ut ånga som fortfarande finns kvar, gör detta tills ugnen är färdiggräddade efter ca 30-35min. Om ni vill kan ni ta temperatur på bröden och de ska ha en innertemp på 94grader, då är de perfekt.

Låt sedan bröden svalna på ett galler. Förvara dem inlindade i en handduk. Inte i en plastpåse för då blir de  otroligt sega.

Så här blev mina bröd när de vart klara.



Lycka till kära vänner!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0