Mat och Miljö!

Innan idag har jag en kort föreläsning om mat och miljö. Vi hade den med anledning för att vi ska göra ett litet arbete angående mat och miljö nu under detta delmoment.

Tänkte bara stapla upp lite ren fakta från föreläsning idag som kanske kan få många att tänka till lite extra. Tänker speciellt på er som älskar er kött men som vägrar äta något annat. ( Att äta kött är inte fel, men man bör kanske inte äta det varje dag om man ser ur hälso och miljö synpunkt.)

Visste ni att:

  • 20% av världens befolkning svälter.
  • 20 000 barn dör varje dag på grund av svält.
  • Samtidigt drabbas många barn/ungdomar i västvärlden utav sjukdomar som de fått på grund ut av sin övervikt.

  • 1 kg kött kräver 8kg spannmål
  • 1 kg produceras nötkött utger 15-25kilo växthusgaser, vilket är tio gånger mer än vid kycklingsproduktion.
  • 1 kilo nötkött ger lika mycket växthusgaser som om man förbränner 1liter bensin.
  • 1/3 av allt kött vi svenskar äter är importerat, och 1/2 av allt nötkött är importerat. (skrämmande mycket!)

  • Sverige äter mest bananer i världen trots att vi är ett av de länder som bot längst ifrån bananodlingarna.
  • Den genomsnittliga svensken äter 17kilo bananer per år.
  • 1 kilo morötter orsakar bara en tiondel så mycket växthusgaser som 1 kilo tomater.
  • Bananer, vinddruvor och citrusfrukter bör man se som lyxfrukter och inte äta speciellt ofta enligt svenska livsmedelsverket, detta på grund av de höga bekämpningsmedels halterna. Bekämpningsmedel som nite är bra för varken arbetarna, miljön eller för oss konsumnter.

  • 2.3 miljarder människor saknar vatten
  • 1.4 miljoner barn dör varje år i vattenrelaterade sjukdomar.
  • Under tiden så använder den genomsnittliga svensken ca 60liter vatten/dag.


Klart värt att tänka på!
Jag hoppas att Umeå universitet drar igång mat och miljö kursen som fanns för ett tag sedan, jag vill lättt lära mig mer!
Ska faktiskt mejla den kursansvarige och fråga hur det ligger till.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0